Najnovije

DAČIĆ U SARAJEVU: Srbiji i celom regionu mesto je u EU, treba nam veći angažman i jača uloga!

Regionu je potrebna jača uloga i veći angažman EU, inače Evropa neće biti taj tip sna, slobode i demokratije kakvoj smo težili, poručio je danas u Sarajevu šef diplomatije Ivica Dačić, dodavši da je Srbiji i celom regionu mesto u EU.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

U Sarajevu je danas počeo sastanak ministara spoljnih poslova zemalja Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, a Dačić je na sastanku rekao da je Srbija spremna da nastavi da radi sa svim zainteresovanim stranama na unapređenju političke klime i dijaloga, pomirenja, tolerancije i otvorenosti prema saradnji, što je ključni preduslov za stabilnost i prosperitet regiona Jugoistočne Evrope i njegovih građana.

"U tom smislu, nemamo nerealna očekivanja, nama ne treba nikakva nagrada EU, već samo pravedna valorizacija onoga što smo postigli da bude primećen i uvažen napor koji ulažemo u ovaj proces. Smatramo da je Srbiji, ali i celokupnom regionu, mesto u EU. Bez integrisanog zapadnog Balkana ni evropski prostor nije kompletan. Usudiću se da kažem da nam je potrebna jača uloga i veći angažman EU, inače Evropa neće biti taj tip sna, slobode i demokratije kakvoj smo težili", smatra Dačić.

Konstatovao je da u regionu svi imamo velika očekivanja od EU i pokušavamo da pronađemo svoje mesto u njoj i ponovio da je među glavnim spoljnopolitičkim prioritetima Srbije članstvo u EU.

"Neodvojivo od toga ide i naša posvećenost i predanost regionalnoj saradnji i njenom jačanju, rešavanju otvorenih i još uvek nerešenih regionalnih pitanja. Smatramo da smo dokazali, a nastavićemo i ubuduće da se tako ponašamo, da je Srbija pouzdan i predvidiv partner, koji stabilnost regiona ističe u prvi plan, a kompromis i dogovor kao nešto što nema alternativu", istakao je Dačić.

Naveo je da Srbija prolazi kroz brojne i sveobuhvatne reforme u gotovo svim segmentima društva i da je u tom smislu naš evropski put dodatno trasirao započeti reformski put i olakšao proces postepenog usklađivanja našeg sistema sa standardima EU.

"Usvajanje i dostizanje tih standarda jedan je od najvažnijih prioriteta Vlade Republike Srbije. Reforma našeg društva, neodvojiva je od procesa evropskih integracija, a napredak u reformama trebalo bi da prati i napredak na putu integracija. Cilj nije i ne može da bude samo puko otvaranje poglavlja, već je cilj dostizanje standarda i njihovo zatvaranje", ističe Dačić.

Međutim, podseća on, Srbija u odnosu na druge ima još jedno dodatno poglavlje, odnosno obavezu, a to je normalizacija odnosa sa Prištinom.

Srbija, kaže, jednako predano i posvećeno pristupa i dijalogu sa Prištinom, ali volja za dijalogom mora biti obostrana, a već prihvaćeni dogovori bezrezervno se moraju poštovati.

Svedoci smo, navodi, da jedna strana uporno odbija da ispuni svoje obaveze, pre svega odredbe Briselskog dogovora, a i grubo krši CEFTA regionalni sporazum, već više od sedam meseci, a na sve to Srbija se uzdržava od uvođenja recipročnih mera, nastojeći da odgovorno postupa prema svima u regionu a i šire u EU i svetu.

Naša budućnost je određena saradnjom i povezivanjem, istakao je ministar.

"Duboko smo uvereni i nastavićemo da budemo najveći zagovornik politike da je evropski proces regiona ujedno najbolja garancija za trajnu regionalnu stabilnost i prosperitet", ukazao je on.

Smisao i najznačajniji motiv za unapređenje međusobne saradnje i bliže povezivanje u regionu jeste ukupan razvoj i modernizacija naših društava, odnosno ekonomski rast i razvoj za dobrobit svih naših građana.

U tom kontekstu, Višegodišnji akcioni plan za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA), koji je u fokusu aktivnosti RS S, uživa našu punu podršku, napomenuo je Dačić.

Dodao je i da je Srbija na vreme prepoznala značaj IV industrijske revolucije i, u tom kontekstu, sprovodi ubrzane ekonomske reforme, čiji rezultati imaju pozitivan efekat,a ono što nam je svima neophodno jeste veća finansijska podrška EU u sprovođenju Agende povezivanja.

"Regionu je potrebno da nadoknadi izgubljeno vreme i energiju, te mu je takva vrsta podrške od suštinskog značaja. Infrastrukturni projekti u oblasti saobraćaja, energetike ili informacionih tehnologija mogu samo da pomognu da se zaustavi negativan trend odlaska mladih iz regiona, jer su upravo oni generator razvoja", poručio je Dačić.

NJihova mobilnost i povezivanje sa jedne, ali i otvorenost i neopterećenost predrasudama sa druge strane, ključni su za dalji ekonomski napredak svakog od nas, kao i regiona u celini, uveren je on.

Da li SAD pritiskaju Prištinu da ukine takse? Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA