Najnovije

SRPSKI OFICIRI SE VRATILI SA USAVRŠAVANJA U INOSTRANSTVU: Doneli najviša priznanja!

Veoma smo ponosni na ljude koje smo poslali da nas reprezentuju u velikim i važnim zemljama i armijama, a posebno to što su se vratili sa najvišim priznanjima i najvišim ocenama, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin u razgovoru s pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su se vratili sa usavršavanja u inostranstvu.

Aleksandar Vulin i Vojska Srbije (Foto: Jutjub)

Vulin je rekao da zahvaljujući politici predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske, kao i vojnoj neutralnosti naše zemlje možemo da učimo od svih armija sveta i da ono što je najbolje prilagodimo sopstvenim potrebama.

"Zahvaljujući politici neutralnosti, možemo da učimo i od istoka i od zapada i da primenjujemo samo ono što treba našoj vojsci. Niko više ne odlučuje za nas - kako će izgledati naša strategija i organizacija, kako ćemo se naoružavati, kako ćemo predstavljati doktrinarne i strategijske dokumente. Niko ne odlučuje u ime Vojske Srbije i u ime države Srbije", poručio je Vulin.

Naglasivši da su se pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije tokom usavršavanja u inostranstvu izuzetno pokazali, o čemu svedoče najviše ocene i pohvale, ministar je rekao da se od njih očekuje da vojsci daju najbolje od sebe, a naučena znanja primene i prenesu.

Prijem kod ministra odbrane priređen je za potpukovnike Srđana Zgonjanina, Miljana Vlaškovića i Miloja Ilića, koji su bili na Generalštabnom usavršavanju u Ruskoj Federaciji i potpukovnika Zorana Živića, koji je isti vid usavršavanja završio u Italiji.

Kako je naveo potpukovnik Miloje Ilić, zahtevi generalštabnog usavršavanja na Vojnoj akademiji Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije veoma su visoki i traže celodnevno angažovanje.

"Završio sam pomenutu akademiju. Vrlo je interesantna zato što osposobljava oficire za komandovanje i rad na operativnom i strategijskom nivou. Oficiri su po završetku te škole sposobni da se uključe u sve operativne i strategijske aktivnosti vojske i države uopšte, kada je u pitanju nacionalna bezbednost, pre svega vojni sektor", - rekao je Ilić.

Potpukovnik Zoran Živić naveo je da je zadovoljan znanjem stečenim na Generalštabnom usavršavanju u Rimu.

"Na školovanju, pored italijanskih oficira, školuju se i oficiri iz čitavog sveta. Školovanje daje opsežna znanja za obavljanje narednih dužnosti na operativnom i strategijskom nivou, za komandovanje i za štabne dužnosti.

Studije su integrisane i pored Generalštabnog usavršavanja tu su i master studije", objašnjava Živić, koji je na usavršavanju u Rimu proveo devet meseci.

U razgovoru je učestvovao i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, a prijemu je prisustvovao je šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović.

SANU dao saopštenje i digao Srbiju na noge! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA