Najnovije

VUČIĆ: Da su nas ostavili na miru, možda bismo se i dogovorili sa Albancima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da bi postizanje dogovora sa Albancima bila važna tekovina za budućnost građana. Ipak, ukazuje da se ne može postići dogovor sa nekime ko kaže "morate da nas priznate u okviru ovih granica". Uvek sam govorio da je to pitanje za Srbe i Albance, da su nas ostavili na miru možda bismo se i dogovorili, rekao je Vučić.

Vučić (Foto: Jutjub/ Pravda)

"Kosovo je, kako je Tijanić govorio, najskuplja srpska reč ili mesto za koje bi svi Srbi život dali, a mali broj njih koji ne žive na KiM, ili gotovo niko, tamo ne bi da živi. To govori o svim našim paradoksima i apsurdnoj situaciji. Situacija je mnogo teža nego pre 10 ili 20 godina i neuporedivo teža nego pre 30 ili 60 godina", rekao je Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kaže da ne bi doživeo kao lični poraz ako ne bi bio postignut dogovor sa Albancima tokom njegovog mandata, ali da bi to bila važna tekovina za budućnost Srbije i dobro za građane. Da li je realno je drugo pitanje, napominje predsednik Srbije.

Navodi da su Amerikanci uvek bili uključeni u pregovore i da bez njih, Rusa i drugih sila teško da može da se dođe do rešenja. "Ali kako da dođe do rešenja ako neko kaže 'morate da nas priznate u okviru ovih granica i to je jedino rešenje'? Pre toga pravili su granice na račun Srbije kako su hteli. Na to ni oni ni zapadni deo javnosti nemaju odgovor i kažu – terajte dalje", rekao je Vučić.

Ističe da je oduvek govorio da je to pitanje za Srbe i Albance. Da su nas ostavili na miru možda bismo se i dogovorili, rekao je Vučić i dodao da je to kao u slučaju Jugoslavije, nije pitanje samo naroda koji tu žive.

Smatra da stvar treba da uzmemo u svoje ruke, da nastupimo kao blok sa komšijskim zemljama, jer bismo onda postigli neuporedivo bolje rezultate i bili bismo snažniji kao jedinstveno ekonomsko tržište.

"Stejt departmentu je Srbija uvek krivac"

Povodom komentara bivšeg šefa CIA za Balkan Stivena Majera da ponuda Amerikanaca o razgraničenju neće dugo biti na stolu, Vučić je rekao da nema nikakve ponude.

Kaže i da nije isto da li se govori sa saradnicima predsednika SAD Donalda Trampa ili sa zvaničnicima Stejt departmenta.

"Jedno je kada se govori sa Trampovim saradnicima, oni su otvoreniji za različita rešenja, nisu uvek podržavali nezavisno Kosovo, pre svega sekretar DŽon Bolton, ali imate i Stejt department, tzv. duboka država, oni se i dalje čvrsto drže pritisaka – uvek je Srbija krivac", naveo je predsednik.

Vučić je rekao i da je zadovoljan što su uspeli da dostave robu za mesec dana na Kosmet.

"Ne možete da snabdete za godinu dana, i teško da će dnevne novine stizati, ali drugu robu smo uspeli da obezbedimo. Ne bih o tome kako, ali rekao sam: Lako je kritikovati i dobacivati, neko mora da se postara za ljude. Lako je slikati prazne rafove, neko mora da se postara i da roba prođe, a ne može da prođe po dvostruko većoj ceni. Snašli smo se i dosta toga uradili za tri-četiri dana", naveo je predsednik Vučić.

Prijateljski politički odnosi sa Micotakisom

Predsednik Nove demokratije Kirjakos Micotakis odneo je pobedu na parlamentarnim izborima u Grčkoj. U pitanju je sestrinska partija Srpske napredne stranke, koju Vučić predvodi.

"Razgovarao sam sa predsednikom Nove demokratije Micotakisom, imali smo dug i prijateljski razgovor. Čestitao sam mu i poželeo mnogo uspeha", rekao je Vučić i dodao da se nada podršci Atine u narednom periodu.

Napomenuo je da je i sa Aleksisom Ciprasom imao korektnu saradnju, i da se nada da će ona sa novim grčkim premijerom biti još bolja.

Za razliku od Ciprasa na početku mandata, Vučić je rekao da se uvek zalagao za ozbiljan pristup i teža rešenja, kakva je kasnije prihvatio i Cipras.

Vučić je naveo da se protivio ekonomskoj politici ministra finansija Janisa Varufakisa – "kako ćemo, lako ćemo", i da je smatrao da najpre treba vratiti dugove i urediti javne finansije, pa tek onda ostalo.

To je ozbiljan i odgovoran pristup, ali težak jer se ljudima ne sviđa.

Milo od Crne Gore pravi "veliku Albaniju". Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA