Najnovije

ZAPAD SE UDRUŽUJE PROTIV SRBIJE: Britanci se pridružili amerima u sprečavanju ruskog uticaja na Balkanu!

Velika Britanija će izdvojiti 18 miliona funti za „borbu protiv dezinformacija i lažnih vesti u istočnoj Evropi i za jačanje nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije.

Skupština Srbije (Foto: pixabay. com)

"Ministar spoljnih poslova, DŽeremi Hant je objavio niz mera u vrednosti od 18 miliona funti tokom tri godine, kako bi se suprotstavilo dezinformacijama i lažnim vestima širom Istočne Evrope, te se ojačali nezavisni mediji na Zapadnom Balkanu.

Finansiranje iz Fonda za konflikte, stabilnost i bezbednost (CSSF) podržaće slobodu izražavanja i nezavisne lokalne glasove na Zapadnom Balkanu kako bi se podstaklo stvaranje uravnoteženog, nepristrasnog sadržaja", navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Sa samo 10% svetske populacije koja ima pristup slobodnim medijima, lažne vesti i dezinformacije i dalje podrivaju i destabilizuju društva.

Finansiranjem će se podržati novinari koji rade u nekim od najrepresivnijih društava i pojačati napad na lažne vesti.

Cilj je da se zaštiti sloboda medija i da nametne odgovornost i trošak koji je zloupotrebljavaju", saopštio je Hant.

"Oslanjajući se na iskustvo incidenta u Salisberiju, Velika Britanija je postala globalni lider u borbi protiv dezinformacija i nedavno je pokrenula novu obuku za zvaničnike u vladi i javnom sektoru radi uočavanja i suprotstavljanja dezinformacijama, koje su od interesa stranim vladama", dodaje se u saopštenju.

Saopštenje o finansiranju dolazi nekoliko dana pre Globalne konferencije za slobodu medija. Delegacije iz više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija, 60 ministara i više od 1.000 novinara, akademika i aktivista će se sastati u Londonu u sredu i četvrtak (10. i 11. jula) kako bi "preduzeli mere za poboljšanje globalne slobode medija".

Sredstva su deo od 100 miliona funti, petogodišnjeg angažmana u "borbi protiv dezinformacija i podrške nezavisnim medijima u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji".

Takođe su SAD objavile da ulažu milione dolara za medije u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i drugim zemljama radi „suprotstavljanja malignom uticaju“ Rusije.

Moskva je o američkom planu saopštila da "zla antiruska propaganda iz Vašingtona teži globalnoj dominaciji.

Priština je dala milione, a plaše se jednog čoveka iz Brisela! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA