Najnovije

PROŠIRENJE NA SOPSTVENU ŠTETU: Koliko će još prostora zagrabiti „Beograd na vodi“?

Prepuštanjem dodatnih površina zemljišta investitoru u izgradnju luksuznog naselja „Beograd na vodi“ država radi na sopstvenu štetu, smatra stručna javnost.

Beograd na vodi (Foto: Jutjub)

Naime, nadležni organi u Beogradu će uskoro doneti odluku kojom će deo parkinga preduzeća Beogradski sajam biti ustupljen „Beogradu na vodi“ radi daljeg proširenja tog kompleksa.

Spekuliše se da će površina koju će obuhvatati naselje „Beograd na vodi“ biti znatno veća nego što je to obelodanjeno na početku realizacije projekta koji je od starta kritikovan da je protiv interesa građana i prikladnog urbanističkog izgleda glavnog grada Srbije. Zamerke su i da je mnogo toga obećano a malo toga napravljeno pa se postavlja pitanje čemu onda proširenja ako ni ono što je dosad rađeno nije iskorišćeno u punom kapacitetu.

Ekonomista Milan R. Kovačević podseća da je od samog starta projekta upozoravao da je štetan po interese grada i države.

– Nadležni su investitoru dali niz povlastica za veoma nejasan projekat, a s druge strane ništa nije dobijeno kao protivusluga za brojne subvencije. Podsećam da je sa investitorom napravljen takav ugovor da se ne zna šta će zaista biti izgrađeno na prostoru predviđenom za naselje „Beograd na vodi“. Investitoru je naime ugovorom dozvoljeno da menja urbanistička rešenja predviđena projektom tako da je iz te pozicije nemoguće i pretpostaviti na koji će se način i da li će se ovaj projekat dodatno širiti. Ono što je loše je i to što je investitoru dozvoljeno da besplatno koristi zemljište na kome gradi sa mogućnošću, a to se već ostvaruje, da postane i vlasnik onoga što je izgradio. To znači da investitor može da gradi šta želi i kako želi, da menja planove i da za to ne snosi bilo kakvu odgovornost. Pri tome investitor će kao vlasnik stambeno-poslovnih objekata koje gradi ostvarivati veliki profit dok naša strana od toga neće imati nikakvu korist. Posebno ako se zna da je svoje učešće u firmi koja gradi „Beograd na vodi“ naša strana ostvarila isključivo kroz davanje novca – navodi sagovornik.

On ističe da je potpuno besmisleno i neodgovorno ako država razmišlja o tome da investitoru omogući da dobije nove površine za izgradnju „Beograda na vodi“ a da zauzvrat ne dobije ništa.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu LJubodrag Savić slaže se sa tim da je ugovor o izgradnji „Beograda na vodi“ prilično nejasan.

– Pod brojem jedan preopširan je. Svejedno sam pokušao da ga protumačim ali prilično je nejasan i neprecizan. Veoma je teško proceniti šta je predviđeno da obavezno mora biti urađeno u okviru ovog ambicioznog projekta. Ne sumnjam da će onog trenutka kada projekat bude okončan taj deo grada izgledati lepo. Da li će se i u kom pravcu proširivati, verovatno hoće, mi u ovom trenutku nemamo dovoljno podataka da spekulišemo. Ono što je definitivno jasno je da će investitor nesporno imati korist od izgradnje „Beograda na vodi“, a da li će država i građani od toga imati benefita drugo je pitanje i takođe je teško reći da li će do toga zaista i doći.– zaključuje sagovornik.

Pročitajte OVDE sve o novom biznisu Tomislava Nikolića.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA