Najnovije

Uzdrmana vlada Severne Makedonije! Ugrožen ulazak u EU i NATO?!

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski pozvao je u ponedeljak vlasti da efikasno, brzo i temeljno okončaju istragu slučaja "Reket", zahtevajući odgovornost za sve koji su umešani.

Stevo Pendarovski (Foto: Jutjub)

- Ja sam, kao građanin, kao osoba, ne samo kao predsednik, razočaran jer je to takođe izdalo očekivanja i poverenje koje sam imao u ljude za koje očekujemo da se bore za vladavinu zakona. Svestan sam svoje odgovornosti predsednika i svoje dužnosti da štitim interese zemlje i njenih građana, njen prosperitet i sigurnost, te postizanje strateških ciljeva, NATO-a i EU, prema kojima smo u protekle dve godine, dobili značajan zamah. Pozivam nadležne institucije da obezbede efikasan, brz i temeljit završetak istrage poštujući princip pretpostavke nevinosti. Ako postoje dokazi, podnećemo tužbe protiv svih koji su umešani, bez obzira da li su javni funkcioneri ili ne - rekao je Pendarovski na konferenciji za štampu.

Na konferenciji za štampu održanoj povodom najnovijih događaja u slučaju "Reket", Pendarovski je rekao da je u proteklih mesec dana javnost bila svedok ogromne kriminalne afere koja je potresla temelje važnih državnih institucija i dovela ih u pitanje, više nego ikad, kao i poverenje građana u političare i sopstvenu državu.

- Na samom početku afere "Reket", javno sam izneo svoje stajalište da sam razočaran onim što sam čuo i pozvao na brzu i detaljnu istragu. Umesto toga, vlasti su otišle na odmor kao da je to redovna i rutinska stvar, a to nije slučaj. Audio i video snimci koje su mediji delili proteklih dana izazvali su duboko razočaranje kod svih građana, posebno onih koji su godinama, po cenu stalnog pritiska i pretnji bivših vladinih zvaničnika, protestvovali svakodnevno zahtevajući pravdu - rekao je predsednik.

Pored njihove krivične i pravne odgovornosti, Pendrovski je rekao da, ako postoji bilo kakva veza sa slučajem, u pogledu zaštite lica koja su pod istragom, insistiram na političkoj odgovornosti političara, kako iz vlade, tako i iz opozicije.

- U tom kontekstu, pozivam one čija su imena pomenuta, bez obzira da li je to namerno učinjeno, samo da ih diskredituju, da dobrovoljno daju izjave pred nadležnim tužiocem, da pokažu da smo svi jednaki pred zakonom i odgovorni prema javnosti. Javnost ima pravo da zna naša stanovišta, čak i ako se bavimo izmišljotinama ili spekulacijama proizvedenim sa nepoštenim namerama - rekao je predsednik Pendarovski.

Pročitajte OVDEkakav je to veo tajnosti skinut u Crnoj Gori.

Izvor: Alo/republika. mk

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA