Najnovije

NE USLOVLJAVAJTE NAS: Priština ne haje za Kvintu koja insistira na nastavku dijaloga sa Beogradom!

Prištinska vlada u ostavci saopštila je, povodom zajedničke izjave članica Kvinte koje su pozvale na nastavak dijaloga sa Beogradom, da se protivi dodatnom uslovljavanju i da takse uvedene na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostaju na snazi.

Parlament tzv Kosova (Foto: Jutjub)

Kabinet odlazećeg premijera Ramuša Haradinaja reagovao je na zajedničku deklaraciju zemalja Kvinte (Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Italija i Sjedinjene Države), koje zahtevaju momentalni nastavak dijaloga i traže od prištinskih vlasti da ukinu takse na srpske proizvode i da Beograd obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Takse su pravedna odluka i dijalog nije prekinula kosovska strana, kaže se u saopštenju Haradinajevog kabineta.

"Odluka da se uvede taksa na proizvode Srbije i BiH bila neophodna radi zaštite interesa Kosova, od neprijateljskih akcija i stalnih pretnji Srbije protiv države i institucija na Kosovu. U isto vreme, uvek smo uzimali u obzir sugestije naših međunarodnih partnera u vezi sa političkim pitanjima u zemlji", navodi se u reakciji iz kancelarije Ramuša Haradinaja. Ponavljaju i da su spremni za dijalog koji bi doveo do međusobnog priznanja, ali odbijaju dodatno uslovljavanje.

Predsednik skupštine Kosova Kadri Veselji oglasio se na Fejsbuk stranici. Kaže da pozdravlja pomoć zapadnih država u nastavku dijaloga, ali je pozvao EU da spreči "srpske pokušaje destrukcije na Kosovu."

Veselji je priznao da je Kosovo postiglo svoju nezavisnost snažnim savezom sa Zapadom.

"Moramo da zaštitimo interese Kosova, ali to nećemo moći bez naših strateških partnera. Stoga pozdravljamo napore SAD, EU, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije za nastavak dijaloga. Međutim, zahtevamo od EU da spreči finansiranje paralelnih struktura na Kosovu od strane srpske vlade, da zaustavi srpske kolonijalne projekte izgradnjom naselja na severu, da omogući obnovu spaljenih kuća u kojima su Albanci živeli pre 2001. godine, i da osudi srpske zločince", napisao je između ostalog Veselji, na svom Fejsbuk nalogu.

Pročitajte OVDE šta kaže američki profesor bez dlake na jeziku.

Izvor: RTS/RTK

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA