Najnovije

PESKOV: Evo šta Putin smatra o protestima u Moskvi

Zvanični Kremlj je prekinuo nedelje tišine o opozicionim protestima u Moskvi, saopštenjem da predsednik Vladimir Putin ne smatra da je porast talasa nezadovoljstva značajan, prenosi AP. Putin podržava ideju o dijalogu sa Kijevom kako bi se rešila trenutna komplikovana situacija, ali ono što je zaista bitno jeste implementacija sporazuma, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

Dmitri Peskov (Foto: Jutjub)

Dajući prvi zvanični komentar o protestima u Moskvi, portparol Kremlja Dimitrij Peskov je rekao da Putin nije komentarisao demonstracije zato što ne vidi "ništa posebno" u vezi s njima. 

"Protesti se dešavaju u mnogim zemljama", rekao je Peskov, dodajući da postoje mnogo važnije teme u Rusiji kojima se predsednik bavi.

Peskov je odbacio navode da su protesti gurnuli zvanični Kremlj u političku krizu i rekao da je odgovor policije na protestima bio adekvatan. 

U glavnom gradu Rusije se već tri nedelje održavaju veliki opozicioni protesti, a policija je do sada pritvorila više od 1.000 ljudi. Protesti održani u subotu se smatraju najvećim u poslednjih osam godina. 

Peskov je odbio da komentariše zašto vlasti proteste opisuju kao nerede.

Protesti u Moskvi su počeli proteklog meseca kao reakcija na zabranu vlasti da jedan broj nezavisnih kandidata učestvuje na predstojećim gradskim izborima. 

Putin podržava ideju o dijalogu sa Kijevom 

Predsednik Rusije Vladimir Putin podržava ideju o dijalogu sa Kijevom kako bi se rešila trenutna komplikovana situacija, ali ono što je zaista bitno jeste implementacija sporazuma, rekao je Peskov. 

"Predsednik Putin uvek se zalaže za dijalog kao sredstvo za rešavanje hitnih pitanja, posebno u komplikovanim situacijama kao što je ona sa kojom se suočavaju rusko-ukrajinski odnosi", naglasio je Peskov.

Na pitanje o izgledima za sastanak između Putina i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, portparol ruskog predsednika, primetio je da je "Putin veoma pragmatična osoba, da za njega nije važan proces razgovora, već primena ranije postignutih dogovora, posebno tokom prethodnih razgovora".

Peskov je naveo i da će se Putin 19. avgusta sastati u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom s kojim će, pored bilateralnih odnosa, najviše razgovarati upravo o Ukrajini i normandijskom formatu.

Stanovnici Arhangelske oblasti potpuno bezbedni 

Bezbednost stanovnika Arhangelske oblasti je potpuno zaštićena posle incidenta na vojnom poligonu u blizini Severodvinska, izjavio je Peskov. 

On je istakao da sve nadležne službe rade sve da bi građani Rusije bili bezbedni i da u to nema nikakve sumnje, prenosi Tas. 

Incident se dogodio u četvrtak na poligonu za vojne probe u regionu Arhangelska na severu zemlje, kada se zapalilo raketno gorivo i tom prilikom je poginulo pet osoba koje su bile zaposlene u koorporaciji "Rosatom".

U javnosdti je posle nesreće bilo spekulacija o povišenom nivou radioaktivnosti, ali je iz Instituta za nuklearnu bezbednost Ruske akademije nauka saopšteno da nema opasnosti od zračenja po lokalno stanovništvo. 

Pročitajte OVDE kako su Rusi zamolili Amere da se udalje od Šojguovog aviona.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA