Najnovije

HRVATI U PANICI ZBOG USTAŠKOG POZDRAVA: Desničari pozivaju da se ne poštuje sudska odluka o zabrani pokliča "za dom spremni"

Informacija da je Visoki prekršajni sud u Zagrebu novčano kaznio makarskog pevača Maria Rosa, koji je na koncertu održanom 2015., otpevao pesmu autora i izvođača Marka Perkovića Tompsona, "Bojna Čavoglave", koja počinje ustaškim uzvikom "za dom spremni", izazvala je brojne reakcije i postala je temom dana u hrvatskoj javnosti.

Ustaški grafiti (Foto: Jutjub)

Prvu informacije o odluci Visokog prekršajnog suda objavio je zagrebački Jutarnji list označivši je "presedanom" prema kojoj je ustaški pozdrav "za dom spremni", nezakonit. Davorin Karačić, Tompsonov advokat kaže, međutim, da to nije presedan, jer, kako ističe, u hrvatskom pravosudnom sistemu ne postoje presedani i da je moguće da neko drugo sudsko veće zaključi sasvim drugačije. Karačić za portal Narod ističe da jedino parlament može da zabrani pozdrav "za dom spremni".

Predsednik zagrebačkog Županijskog suda, Ivan Turudić, kaže da je odluka Visokog prekršajnog suda takva kakva jeste, ali da to ne znači da će kao takva ona biti obavezna i u svim budućim slučajevima.

Turudić je gostujući na zagrebačkoj N1 tv rekao da je sasvim moguće da drugo veće Prekršajnog suda u sličnoj situaciji donese drukčiju odluku.

Da bi takva odluka bila obavezna za sva veća Prekršajnog suda , objasnio je Turudić, neophodno je najpre da se donese pravno tumačenje u kojem bi bilo rečeno da je pozdrav "za dom spremni" prekršaj, odnosno, da "ko pozdravlja tim pozdravom čini prekršaj".

Ante Đapić, predsednik opozicione stranke Desno saopštio je da ova presuda Visokog prekršajnog suda nije obračun sa HOS-om, ni sa Tompsonom, već da je to, kako je naveo, "udar na samu istorijsku slobodarsku suštinu hrvatskog naroda i ni jedan Hrvat ne bi smeo da je poštuje".

Đapić je saopštio, preneo je hrvatski portal Narod, da nijedan Hrvat ne bi smeo da, kako kaže, prećuti "ovu ideološku agresiju u nedrima hrvatske države".

Đapić je istovremeno zbog objavljivanja ove vesti označio Jutarnji kao medij koji je poznat po brojnim napadima na "najpopularnijeg hrvatskog pevača i hrvatskog branitelja Marka Perkovića Tompsona i Domovinski rat u celini".

Navodi se, naime, da je ovu vest Jutarnji preneo kao "presedan", a da je autorka Slavica Lukić, supruga predsednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca, koji je, kako se navodi, koalicioni partner u vladi Andreja Plenkovića.

Povodom pravosudne presude Visokog prekršajnog suda oglasio se i istoričar i profesor Hrvoje Klasić i ističe da jeste reč o prvoj presudi u kojoj se jasno izriče da je pozdrav "za dom" i "za dom spremni" korišćen kao zvanični pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma, da je utemeljen na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog i etničkog identiteta.

Makarski pevač Mario Roso osuđen je na novčanu kaznu od 765 kuna i plaćanje sudskih troškova u iznosu od 200 kuna zato što je prilikom proslave godišnjice Oluje 2015. godine otpevao pesmu "Bojna Čavoglave", čiji je autor i izvođač Marko Perković Tompson, a koja počinje pozdravom "za dom spremni". Prema Klasićevim rečima, činjenica da sud danas donosi odluku da li je nešto ustaško ili nije predstavlja veliki poraz za hrvatsko društvo.

Smatra da je hrvatsko društvo do danas moralo da bude više nego svesno o tome šta je ustaški pokret, koji su njegovi simboli, pozdravi i pre svega karakter.

"Žao mi je što 2019. godine o ovome moramo govoriti na osnovu sudskih presuda jer su stvari više nego jasne u istorijskom smislu - radi se o ustaškom pozdravu i ničemu drugome", rekao je za Index Klasić.

Dodao je da se stvara utisak da postoji nešto sporno oko pozdrava "za dom spremni", što nije tačno.

"Nije tačno ni kad je reč o njegovoj upotrebi u Domovinskom ratu jer se u tom periodu takođe koristio s jasnom referencom na ustaštvo, a o tezama da se radi o nekom starom pozdravu, Klasić je kazao da ni za to nema nikakvih dokaza.

Činjenica da je 'za dom spremni' ustaški pozdrav je dokazana stotinama dokumenata, ističe Klasić i ukazuje na opasnost kada, kako kaže, osobe koje obavljaju javne funkcije insistiraju na takvim tezama.

"Teza da je 'za dom spremni' stari hrvatski pozdrav nikad ni na koji način nije dokazana jer ne postoji niti jedan dokument o tome pa tako ni ono na šta se poziva predsednica (Kolinda Grabar Kitarović) - Vitezović, Nikola Šubić Zrinski. Ili drugi koji spominju bana Jelačića, itd., rekao je Klasić i dodao kako ga posebno ljuti spremnost odgovornih osoba u hrvatskom društvu da svoje stavove grade na osnovu potpuno izmišljenih informacija.

Ističe i da ne postoje dileme da li je nešto ustaško ili nije, već dileme smeta li pojedincima i grupama to što je nešto ustaško.

Klasić smatra da kažnjavanje ovakvih pojava ima smisla, da one, kako kaže, neće promeniti stavove određenih ljudi, ali će barem doprineti pročišćenju klime u društvu.

Hrvatski istoričar opleo po Kolindi zbog stavova o Paveliću! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA