Najnovije

KAKO JE MILO IZVRŠIO HARIKIRI NAD EKONOMIJOM CRNE GORE? Putin se smeje zbog ovoga

Crna Gora je izgubila od antiruskih sankcija preko dve milijarde evra, tvrdi jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević. On podseća da je Podgorica uvela sankcije Rusiji 2014. godine, kao i da je Demokratski front još tada tvrdio da će najveću štetu od sankcija pretrpeti sama Crna Gora, a ne Rusija.

Putin i Đukanović (Foto: Kremlin.ru/Jutjub)

Knežević ističe da je Crna Gora 2006. doživela investicioni bum zahvaljujući ruskim investicijama i ruskim turistima.

Dve milijarde evra gubitka

„Statistički podaci su bili neumoljivi i govore da je svaki treći turista u Crnoj Gori iz Rusije, a svaka druga investicija takođe iz Ruske Federacije. Nakon što već pet godina Crna Gora sledi pogubnu politiku Evropske unije, a odnosi se na sankcije Rusiji, kasnije i na jednu naglašenu rusofobiju koja je svoju kulminaciju doživela optužbom za lažni državni udar, da je Rusija sa svojim specijalnim agenturama i Demokratskim frontom učestvovala u rušenju ustavnog poretka ne bi li zaustavila učlanjenje CG u NATO, štete su nesagledive“, kaže Knežević.

Prema procenama sagovornika Sputnjika, a bez detaljnije analize koja se odnosi na izvoz crnogorskih proizvoda na rusko tržište, ta šteta, kako tvrdi, sigurno premašuje dve milijarde evra.

„To najbolje govori kakvu je pogubnu spoljnu i ekonomsku politiku Crna Gora vodila u poslednjih pet godina, a odnosi se na Rusiju, kao i sama činjenica da je nedavno Ministartvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da je Podgorica nebalansiranom politikom nanela veliku štetu i dovela nivo odnosa između Rusije i Crne Gore na najniži mogući novu u njihovoj, preko trista godina dugoj istoriji“, podseća Knežević.

Podilaženje Zapadu

Ruski ekspert Dmitrij Solonjikov, direktor Instituta za savremeni državni razvoj, objašnjava ovakvu politiku zvanične Podgorice željom da se što više podiđe Zapadu, makar i na sopstvenu štetu.

„Sadašnje vlasti Crne Gore nedvosmisleno su krenule putem potpunog pridruživanja politici Brisela i tako će i nastaviti. Neće biti nikakvih promena u politici Podgorice, koja će nastaviti politiku evropskih integracija, što podrazumeva i kritiku Rusije, antiruske sankcije i pokušaje raspoređivanja trupa NATO-a. Zato je očigledno da od aktuelnog crnogorskog rukovodstva ne treba očekivati neke konstruktivne poteze prema Rusiji“, kaže sagovornik Sputnjika.

Solonjikov veruje da nekih promena može biti tek ako se dogode globalne promene u Evropi i ako se promene evropske elite, ali i crnogorske.

„U toj zemlji postoje političke snage koje bi željele poboljšanje odnosa s Rusijom i okretanje Istoku. Ako se taj proces dogodi, možda ćemo videti novu Crnu Goru. Ali to će onda biti neka nova Crna Gora, koja neće ličiti na ovu danas“, ocenjuje Solonjikov.

Kad je reč o šteti nanetoj antiruskim sankcijama, ruski stručnjak kaže da je to neusmnjivo za državu veličine Crne Gore značajna suma.

„Međutim, to se radi pod parolom da politika evropskih integracija zahteva žrtve. Da, to je veliki udarac za privredu, jer je reč o značajnom udjelu u BDP-u zemlje, ali uprkos tome, nema ni govora da će se crnogorska vlast odreći svoje retorike i orijentacije“, zaključuje Dmitrij Solonjikov.

Koliko je još potrebno SAA da zatvori kotao na jugu Idliba pogledajte na mapi OVDE.

Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA