Najnovije

PANIKA U AMERICI! NESTAJE IM KOPNO: Stigla ih kletva ruskog cara! (VIDEO)

Pre 152 godine Rusko carstvo prodalo je Americi Aljasku. Rusija je 1867. prodala SAD teritoriju Aljaske za simboličnih 7,2 miliona dolara.

Aljaska (Foto: pixabay. com)

Samo u toku prvih 50 godina vladavine nad tom zemljom Amerikanci su sa nje zaradili bar sto puta više. Mnogi do danas smatraju da su Amerikanci Aljasku ili ukrali od Rusa, ili je uzeli u najam, pa je nisu vratili, zbog čega ih je navodno ruski car prokleo.

Zvanična predaja teritorije realizovana je u Novoarhangelsku. Američka i ruska vojska su se postrojile pored stuba sa zastavom, sa kojeg je uz topovske salve počelo spuštanje ruske zastave. Međutim, zastava se zamrsila na samom vrhu. Mornar koji se popeo da je odmrsi bacio je dole i ona je slučajno pala pravo na ruske bajonete. Bio je to loš predznak!

Ova najsevernija i najveća država SAD danas se nezaustavljivo smanjuje. Tokom narednih godina mnoga naselja Aljaske naći će se pod vodom zbog klimatskih promena.

Od 213 naselja Aljaske, moglo bi da se potopi njih 184, a još 20 će morati hitno da bude preseljenoi. NJutok će prvi potonuti. Reč je o naselju u kojem 400 stanovnika živi između Beringovog mora i dve reke.

Večni led više nije “večan”. Led se topi i tako raste nivo okeana, pa se njihov komad zemlje postupno pretvara u močvaru. Sada se po naselju može kretati samo po posebnim drvenim platformama. U more svake godine odlazi neverovatnih 30 metara obale.

Stanovnici NJutoka polako grade novo selo, 14 kilometara dalje od mesta gde su njihovi preci živeli hiljadama godina. Novo naselje zvaće se Mertarvik, što na jeziku starosedilačkog naroda Jupik znači “mesto skupljanja vode”. Do tamo će moći da se dođe samo čamcem.

Reč je o visoravni u beskrajnoj tundri. Zasad je sagrađeno samo sedam kuća. Kako bi se u celini izgradilo novo naselje sa školom, neophodnom zračnom lukom, elektranom i vodotornjem, potrebno je više od 100 miliona dolara.

U reci Vrbas pronađen srednjevekovni mač u kamenu! Više o tome OVDE.

Izvor: dnevno.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA