Najnovije

ROK ISTIČE: SAD zahteva iranski tanker od Gibraltara! Evo zašto im je bitan!

Iranski supertanker „Adrijan Darija” s oko 2,1 milion barela nafte – zaplenjen 4. jula kod Gibraltara pod optužbom da prevozi naftu za jednu rafineriju u Siriji – okrenuo je juče pramac ka pučini Mediterana, ali odatle još nije digao sidro uprkos odluci lokalnog Vrhovnog suda u četvrtak da brodu dozvoli isplovljavanje.

Tanker (Foto: pixabay. com)

Razlog jučerašnjeg odlaganja plovidbe broda iza koga je Iranska revolucionarna garda zaplenila britanski tanker „Stena impero” 19. jula u Persijskom zalivu – jeste drugi uzastopni zahtev Vašingtona u roku od 24 sata da Gibraltar zadrži iranski tanker u svojim vodama. Prinudno zadržan u teritorijalnim vodama Gibraltara nakon spektakularne akcije britanskih marinaca početkom jula na direktni zahtev Vašingtona, supertanker „Adrijan Darija” u trenutku plenidbe zvao se „Grejs 1”, ploveći pod zastavom Paname sa 25 članova posade, mahom iz Indije.

Optužbe Vašingtona da „Grejs 1” švercuje naftu iz Irana, koji je pod američkim sankcijama, za rafineriju Asadovog režima u Siriji (pod sankcijama EU), zvanični Teheran energično je demantovao. Gibraltarska istraga, međutim, tvrdi da je presrela elektronsku prepisku kapetana „Grejs 1” sa zvaničnicima sirijske rafinerije u Banijasu.

Bilo kako bilo, iranski šef diplomatije Muhamed DŽavad Zarif (odnedavno takođe pod sankcijama Vašingtona), povodom američke višenedeljne satelitske pratnje plovidbe „Grejs 1” iz Persijskog zaliva oko Rta dobre nade do atlantskih prilaza Gibraltaru, optužio je SAD za „drsku pirateriju na otvorenom moru”. Nakon iranskog privođenja „Stene impero” u luku Bandar Bahonar i zadržavanja njegove posade, London i Teheran ušli su u pregovore oko oslobađanja dva tankera. Nakon višenedeljne neizvesnosti dva broda zbirne vrednosti nekoliko stotina miliona dolara i eskalacije napetosti oko bezbedne plovidbe tankera u Persijskom zalivu, Vrhovni sud Gibraltara zakazao je za 15. avgust izricanje presude o daljoj sudbini tankera „Grejs 1”. Taman što se u četvrtak Entoni Dadli, vrhovni sudija Gibraltara, spremao da izrekne presudu, stigla je vest da Ministarstvo pravde SAD zahteva zadržavanje „Grejs 1” pod nizom neobjavljenih optužbi. „Takav zahtev nije ispred mene”, saopštio je sudija Dadli, presudivši da „ne postoji nikakav pravni osnov za dalje zadržavanje” spornog broda. Fabijan Pikardo, glavni ministar vlade Gibraltara, pojasnio je sudsku odluku, nakon koje je Vašington smesta izrazio „razočarenje” zvaničnom Londonu. Gibraltar je inače zvanično britanska prekomorska teritorija, čiji budući status – nakon oktobarskog bregzita – veoma interesuje susednu Španiju. Usput, zvanični Madrid ni rečju nije bio obavešten o američkom zahtevu Velikoj Britaniji da marinci preuzmu „Grejs 1”, saopštio je nedavno španski šef diplomatije.

„Ne postoji nikakva razumna osnova za zadržavanje supertankera, budući da je Iran 13. avgusta upravi Gibraltara poslao zvanično pismo sa važnim materijalnim izmenama o daljoj destinaciji broda i korisniku tereta. Uz to iz Teherana je najavljeno da će zaplenjeni supertanker – uz saglasnost vlasnika – nadalje ploviti pod iranskom zastavom”, saopštio je u četvrtak posle podne Fabijan Pikardo.

„Brod je slobodan da otplovi čim izvrši neophodne logističke pripreme, danas ili sutra”, dodao je Pikardo, preneo je Bi-Bi-Si.

U međuvremenu, ko je vlasnik zaplenjenog supertankera ruske proizvodnje, nije saopšteno.

Iza oslobađajuće odluke Vrhovnog suda Gibraltara, Vašington je reagovao munjevito, novim zahtevom Ministarstva pravde SAD za zadržavanje broda – sada pod imenom „Adrijan Darija”. Ovog puta Vašington je istakao svoje čvrsto uverenje da je „Grejs 1” alijas „Adrijan Darija” brod povezan sa Islamskom revolucionarnom gardom, koju Vašington smatra terorističkom organizacijom.

„U slučaju ’Grejs 1’, nastavićemo da delujemo u skladu sa našom tekućom politikom prema onima koji pružaju materijalnu podršku IRG”, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Američki šef diplomatije Majk Pompeo istovremeno je upozorio sve pomorce sveta da bi plovidbom na brodovima sa iranskom zastavom mogli ugroziti svoje šanse da uđu u SAD. Kapetan „Adrijan Darije” poreklom Indus odbio je koliko juče da se vrati na supertanker, preneli su mediji sa Gibraltara.

Tako, iako je zvanični Teheran juče poručivao da „Adrijan Darija” samo što nije isplovio, dalje kretanje dotičnog broda još je zagonetka.

Kao i dalja sudbina zaplenjenog britanskog supertankera „Stena Impero” u iranskim vodama i budući format zapadne pomorske koalicije za zaštitu civilne plovidbe u Persijskom zalivu.

Nakon „mraka” oko plenidbe „Grejs 1” nadomak Gibraltara, zvanični Madrid za sada odbija da se u stražarenju Persijskim zalivom pridruži Vašingtonu i Londonu.

Pročitajte OVDE na koga to i zašto Tramp može da bude ponosan.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA