Najnovije

VUČIĆ I OPOZICIJA NA NOGAMA: Visoki EU zvaničnik dolazi u Srbiju, a evo koga je sve pozvao na sastanak

Predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister dolazi u posetu Srbiji 25. i 26. avgusta.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister (Foto: Jutjub)

On će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a pozvao je na razgovore i predstavnike poslaničkih klubova u Skupštini Srbije.

Tokom prvog dana posete Beogradu, Mekalister će razgovarati sa predsednikom Vučićem, dok je drugog dana u planu sastanak sa poslaničkim grupama, kako vladajućim tako i opozicionim. Nije poznato ko će sve doći na sastanak, a biće zanimljivo videti da li će svaki poslanički klub imati predstavnika budući da jedan deo opozicije bojkotuje parlament.

Demokratska stranka uzeće učešće na sastanku sa Mekalisterom.

“Najverovatnije ćemo imati predstavnika na tom sastanku, u narednim danima ćemo razgovarati o tome ko bi mogao da nas predstavlja budući da je u pozivu naglašeno da svaki poslanički klub može da pošalje po jednog poslanika”, navodi izvor iz vrha DS.

Na sastanak sa evropskim zvaničnikom ići će i neko iz Stranke moderne Srbije.

“Modernisti će se odazvati pozivu. Podržavamo sve vrste dijaloga, od onoga koji je inicirao Fond za otvoreno društvo, do svih onih koji podrazumevaju sastanke sa predstavnicima međunarodne zajednice. Kriza u državi može da se reši ukoliko se iskreno svi uključimo u razgovore na kojima ćemo nuditi predloge rešenja, a konsenzusom usvajati najbolja. Neće se rešiti ako se konstantno traže izgovori da se u dijalogu ne učestvuje ili se u istom učestvuje pro forme uz sklonost ka zloupotrebama istog”, kaže Tatjana Macura iz SMS.

Sanda Rašković Ivić na sastanak neće ići zbog unapred isplaniranih obaveza.

Rešavanje kosovskog problema i evropske integracije biće glavna tema razgovora između Mekalistera i Vučića, a nekoliko nedelja nakon tog sastanka Beograd i Priština bi u Parizu ponovo mogli da sednu za isti sto.

Mekalister je poslednji put u našoj zemlji bio početkom marta kada je posetio Beograd i Prištinu.

“Zapadni Balkan je prioritet spoljne politike EU. Mi moramo da podržimo i Srbiju i Kosovo u izgradnji jakih demokratskih institucija. Povrh svega, moramo da postignemo i dobrosusedske odnose među svim zemljama regiona”, poručio je Mekalister tada.

Izvestilac za Srbiju dodaje da Evropski parlament pridaje veliku važnost dešavanjima u Srbiji i na Kosovu, kao i željama njihovih građana.

“Moj zaključak je poziv svim odgovornim stranama da dijalog mora biti nastavljen. EU je spremna da posreduje u sledećoj rundi dijaloga, ali u ovom trenutku još nismo stigli do toga”, naveo je on.

Dejvid Mekalister tada je rekao da je u Prištini ponovio zahtev da se ukinu takse na robu iz Srbije. On ocenjuje da među prištinskim političarima postoji "šarenolika slika" kada su takse u pitanju, ali da je prvenstveno na vladi Kosova da o tome odluči.

“Naša poruka u Prištini je bila jasna. Mi pozivamo kosovske vlasti da uklone tarife jer su jasno kršenje CEFTA i Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju. Bili smo jasni u našoj poruci i mi i Amerikanci. Naš poziv stoji jer verujemo da bi to bilo i u korist Prištine”, naveo je Mekalister.

Na pitanje šta je to što se konkretno od Beograda očekuje kako bi se obe strane vratile za pregovarački sto u Briselu, Dejvid Mekalister ne toliko konkretno odgovara da je važno da se nađe "zajednička pozicija".

Pročitajte OVDE dramatičan apel francuskog humanitarca Arno Gujona.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA