Najnovije

A GDE JE BILA BRNABIĆEVA? Otvaranje izgledalo kao da je Vučić podario autoput i lično ga izgradio!

Odlično je što imamo autoput, ali to nije istorijski dan, rekao je urednik nedeljnika Vreme Andrej u Novom danu na N1.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Za manifestaciju svečanog otvaranja autoputa Obrenovac-Čačak, koja je zauzela većinu naslovnih strana dnevnih novina, kaže da je izgledala kao da je predsednik podardio put i možda ga lično izgradio. Ivanji ceremoniju otvaranja ocenjuje kao deo kampanje negovanja kulta ličnosti predsednika Srbije i marketinški osmišljene predizborne kampanje za izbore koji će se održati na proleće. Pomeranje rokova, netransparentnost i druge kontroverze koje su pratile izgradnju ovog puta, prema njegovom mišljenju, ne dopiru do svesti ljudi.

„U ovoj zemlji ne postoji odgovornost određenog dela ljudi bliskih vlasti ni za šta. U Srbiji nemaju svi građani ista prava, nego su neki jednakiji od drugih“, napominje Ivanji.

On ukazuje da to znači da nismo demokratsko građansko društvo i podseća na istraživanje vršeno pre više godina, a u kojem je 70 odsto ispitanika reklo da ih baš briga u kakvom će političkom sistemu živeti.

„Nisam video ponovljeno istraživanje, ali ako vidimo rezultate izbora, snagu Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića, rekao bih da to odgovara tome“, kaže Ivanji.

Urednik Vremena kaže da je ceremoniju otvaranja gledao na televiziji i da nigde nije video Tomislava Nikolića, koji jeste bio prisutan, kao ni premijerku Anu Brnabić.

„Samo Vučić i Milorad Dodik. Šta će predsednik tu, zašto se Ana Brnabić nije vozila“, pita gost Dana uživo.

Najavljivano je da će ovaj put povezati Srbiju sa „bratskim narodom u Crnoj Gori“, a otvaranju je prisustvovao i opozicioni crnogorski političar Andrija Mandić, koji je u toj zemlji osuđen na pet godina zatvora. Ivanji ocenjuje da je ta izjava i poseta Mandića bila provokacija i politička poruka u predizborne svrhe.

„Kao što rekoh, izbori tek što nisu sa stanovišta vlasti, ali to su sve političke poruke i to je taj sistem da je verbalno vlast u Srbiji za mir, pomirenje i stabilnost u regionu, a da dela gvore nešto drugo i dela su večiti niz nekih sitnih provokacija“, objašnjava Ivanji.

„Dogovori u politici se postižu daleko od javnosti, ovo je obostrani šou“

Danas će se na Fakultetu političkih nauka održati treća runda okruglog stola između predstavnika opozicije i vlasti, a tema će biti mediji. Uvodni deo će biti otvoren za javnost i na njemu će učestovati Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), dok je Udruženje novinara Srbije (UNS) odbilo da učestvuje u razgovorima za medije koji su zatvoreni za javnost.

Takozvane pregovore vlasti i opozicije na FPN Ivanji vidi kao obostrani šou i napominje da kada se želi postići neki dogovor, u politici ili u biznisu, to se ne radi pred očima javnosti.

„Politički pregovori se vode van očiju jvnosti jer je tako lakše napraviti kompromis ili ustupak. Teško je da te direktno gleda tvoje političko telo i ti ćeš nešto da napraviš. Posmatram to kao šou i ne vidim bilo kakve rezultate. Sa stanovišta opozicije ne mogu da popuste, sa stanovišta vlasti ne mogu da pucaju sebi u nogu i seku granu na kojoj sede. Pink je partijska televizija SNS, a REM ništa ne radi tim povodom, to je suština“, objašnjava urednik Vremena.

On ističe da vlasti i opozicia treba da pregovaraju, ali ne na FPN već bi bilo normalno da se razgovara i sučeljavaju mišljenja u medijima sa nacionalnom frekvencijom „svakog bogovetnog dana“.

Savez za Srbiju je u nedelju saopštio da ako vlast ne prihvati obavezujući dokument o promenama u RTS i REM, taj savez će proglasiti bojkot izbora. Gos Novog dana kaže „famozni bojkot“ i dodaje da je pod ovakvim uslovima u medijima za opoziciju teško da učestvuje na izborima i da se ne nada bilo kakvim rezultatima tih razgovora.

Ipak, on napominje da bojkot sam po sebi nije dovoljan i da bi voleo da čuje šta posle toga.

„Bojkotuješ izbore, SNS dobije 100 odsto ili 96 odsto dobro. I onda ideš sa tim – izgubili su legitimitet… ma kakvi. Unutrašnje politički, malo je to neka greškica, ali manje-više sve će to drugačije da se proda na medijima koji su pod kontrolom SNS. A što se međunarodne zajednice tiče, pokazali su da ih je baš briga“, smatra Ivanji.

Ukoliko dođe do bojkota, Ivanji pita šta će to biti drugačije nego danas kada opozicija bojkotuje Skupštinu Srbije i lokalne parlamente.

Govoreći o rekacijama na uslov SzS, Ivanji kaže da je reakcija na uslov koji se odnosi na REM da opozicija hoće da postavlja svoje ljude u to regulatorno telo, a tamo su profesionalci. Kada je RTS u pitanju, iz vlasti stiže odgovor da su tamo „žuti Bujke i žuti Neša“ koje su prethodnici SNS postavili.

„Sa takvim uticajem na medije i na regulatorno telo, na tome se zasniva mogućnost da se zataškavaju svi ozbiljni prestupi koji se dešavaju, to je dovoljan razlog za bojkot“, veruje Ivanji.

Pročitajte OVDE kakve su sve kontroverze pratile izgradnju auto-puta.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA