Najnovije

IRANSKI TANKER KOJI JE PODIGAO VELIKU BURU ISPLOVIO IZ GIBRALTARA: Uprkos zahtevu Amerike podigao sidro i otplovio s teretom od 130 miliona

Iranski tanker, koji prevozi laku sirovu naftu u vrednosti od 130 miliona dolara, podigao je sidro i počeo da se udaljava od Gibraltara, pokazuju podaci za praćenje morskog saobraćaja.

Iranski tanker (Foto: Jutjub)

Na osnovu GPS podataka na Marinetraffic.com, službe za praćenje plovila, vidi se da je tanker "Edrijen Darja 1", koji je nekad nosio naziv "Grejs 1", počeo da se kreće malo pre ponoći.

Iranskom tankeru dozvoljeno je da isplovi iz Gibraltara, nakon sto su britanske vlasti te teritorije 18. avgusta odbile zahtev SAD da ne oslobode tanker koji je Gibraltar zaplenio pre više od mesec dana zbog navodnog kršenja sankcija EU protiv Sirije.

Vlada britanske teritorije je u saopštenju obrazložila da će tankeru "Grejs 1" biti dozvoljeno isplovljavanje jer američke sankcije protiv Irana ne važe za Ujedinjeno Kraljevstvo i ostatak Evropske unije.

Vašington je u petak izdao novo naređenje da brod bude zaplenjen, dan nakon što je Gibraltar prvi put odobrio iranskom tankeru da isplovi, pošto je dobio zvanična pismena uveravanja od iranske vlade da neće iskrcati teret u Siriji.

Pročitajte OVDE gde to Ameri premeštaju rakete.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA