Najnovije

Srpska mornarica dobija moćne kineske brodove: Stižu vojne zveri na Dunav i Savu

Rečna flotila Vojske Srbije uskoro će biti bogatija za moćne vojne čamce i manje borbene brodove koje će naša država kupiti od Kine. U skladu sa vojno-tehničkom saradnjom dve zemlje Srbiju će sa reka braniti tajp 022 haubej, brod napravljen u stelt tehnologiji, a naoružan topom AK-630 i protivavionskim raketama.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Kako se saznaje, reč je o jednom od najsavremenijih vojnih katamarana (brodovi koji čine dva spojena pramca), koji je osposobljen za delovanje i u napadu i u odbrani.

- Kineska industrija ratnih brodova dostiže ekspanziju i mi ćemo tu činjenicu iskoristiti kroz nabavku modernih naoružanih plovila, ali, naravno, u skladu sa potrebama Srbije. Naša zemlja nema more, ali ima velike i plovne reke, pa je veoma značajno da se ovaj segment odbrane dodatno poboljša i razvije. Vojno-tehnička saradnja koja je potpisana u septembru prošle godine prilikom posete predsednika Vučića Pekingu, između ostalog, ostavriće se i u kupovini moćnog broda tajp 022 haubej – navodi izvor jednog beogradskog lista.

Rečni štit

Prema njegovim rečima, Srbiji je važno da se dodatno obezbedi s obzirom na to  da se u rečnom pojasu graniči sa zemljama NATO (Hrvatsko, Bugarskom i Rumunijom).

- S druge strane, imali smo razvijenu ratnu mornaricu nekada iz vremena Jugoslavije postojala je dobra tradicija i kadrovi, pa i neki proizvodni kapaciteti koji bi mogli da budu brzo obnovljeni – zaključuje izvor.

Penzionisani oficir Veselin Šljivančanin kaže da je odluka državnog i vojnog rukovodstva da kupe ova plovila od suštinskog značaja za vraćanje Vojske Srbije u zavidan stepen borbene gotovosti.

- Sigurno su nam potrebni laki specijalni čamci jer znamo da su nam već rušeni mostovi i putevi, a protiv neprijatelja u okruženju moramo da budemo spremni. Imamo dosta plovnih reka, a to naoružanje potrebno nam je  i u mirnodopskim  prilikama. Ne trebaju nam da bismo osvajali tuđe već da branimo svoje u punom kapacitetu. Verujem da ta saradnja neće biti jednosmerna, već će i Kinezi kupovati od nas savremenen artiljerijake sisteme – tvrdi Šljivančanin.

Da li Vučić nosi pancir saznajte OVDE.

Izvor: Srpski telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA