Najnovije

TERORISTIČKA IMPERIJA U SIRIJI SE RUŠI KAO KULA OD KARATA: Slabije frakcije kreću na HTŠ, da li je kraj rata blizu?

Terorističke grupe sa severa Sirije nalaze se u rasulu nakon najnovijih uspeha Sirijske arapske armije. Suparničke terorističke frakcije već se međusobno optužuju o tome ko je kriv za poraz.

Proturska tzv. Sirijska slobodna armija optužila je Hadžat Tahrir al Šam da su odgovorni za gubitak nekoliko ključnih naselja na jugju Idliba. 

Ahmed al Saudi, portparol tzv. SSA, optužio je HTŠ da su pokrali tenkove i opremu od SSA ali da uprkos tome nisu bili sposobni da zaustave Sirijsku arapsku armiju. Al Saudi je rekao da umesto da na bojnom polju zaustave SAA, HTŠ sada šalje sirijsku omladinu u samobilačke napade aludirajući na niz napada bombaša samoubica koji su se odigrali u poslednja dva dana.

Podsećamo HTŠ i SSA vodili su niz međuosobnih bitaka u provinciji Idlib od 2017. godine iz kojih je HTŠ izašla kao pobednik nametnuvši uslove mira svojim suparnicima. Kao posledicu, HTŠ redovno oduzima opremu iz magacina SSA, hapsi njihove oficire pod raznim optužbama, a česti su i oružani okržaji.

Međutim, ovakva oštra izjava predstavnika SSA pokazuje da najnoviji porazi HTŠ na jugu Idliba i gubirak teritorije menjaju odnos snaga i da bi tzv. SSA mogla da prekine vazalni položaj koji trenutno ima prema HTŠ. SAA se nada da bi moglo doći i do novog građanskog rata među terorističkim frakcijama u Idlibu što bi olakšalo uništenje HTŠ na severu Sirije.

Kako je ranjen sirijski general saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA