Najnovije

AMERIKANCI PRIPREMILI "OMČU" SRBIJI: Ovo je Plan Stejt departmenta kako da Beograd prizna tzv. nezavisno Kosovo?

Plan Stejt departmenta je da Priština ukine takse, da se pregovori Beograda i Prištine nastave sredinom septembra, da najkasnije do juna sledeće godine sporazum dođe u Skupštinu Srbije i prođe ratifikaciju, a da u raspravi i glasanju učestvuje i opozicija, čime se daje puni legitimitet.

Sporazum sa tzv. Kosovom bi trebalo da bude na kraju ratifikovan i u Skupštini Srbije (Foto: Jutjub)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na sastanku sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom tražio da Priština ukine takse, da SAD zauzmu izbalansiran pristup rešavanju krize na KiM i zaštitu za narod i manastire.

Izvor iz diplomatskih krugova navodi da je Pompeo rekao da Amerika nema nikakve veze sa taksama i da ne podržava tu meru.

Pompeo je obećao da će SAD učiniti sve da Priština što pre povuče spornu odluku koja šteti našim Srbima na Kosovu, ali i ekonomiji Srbije, preneo je izvor.

Plan američke administracije je da se dve strane vrate dijalogu već polovinom septembra, a naš predsednik je poručio da je Beograd voljan, ali da se to neće desiti ukoliko takse ne budu ukinute. Vučić je, po rečima sagovornika, tražio zaštitu za srpski narod na KiM i za srpske svetinje.

Predsednik Vučić je tražio da SAD kao najveća sila zauzmu balansiran i objektivan pristup u rešavanju krize na KiM.

Prema oceni sagovornika, u narednih nekoliko nedelja i posle prvih poteza nakon sastanka Vučić-Pompeo, biće mnogo jasnije stvari kada je reč o odnosu Trampove admnistracije prema ovom regionu i uopšte prema rešavanju kosovskog čvora.

Ako neko može da utiče na vlast u Proštini, onda su to Amerikanci, mentori kosovske nezavisnosti. Trenutno im situaciju otežava politički vakum do koga je došlo kada je Ramuš Haradinaj podneo ostavku na mesto premijera.

SAD pokušavaju da se do rešenja dođe najkasnije do jula sledeće godine i da se zato žestoko protive bojkotu parlametarnih izbora u Srbiji na proleće naredne godine i sve američke diplomate koja dolaze u Srbiju na to ukazuju i predstavnicima opozicionih partija koje su najavile na izbore neće izaći.

U punom kapacitetu američka diplomatija radi na više frontova kako bi sporazum Beograda i Prištine bio potpisan do leta 2020. Kada sporazum bude finiširan i uđe u Skupštinu Srbije, Amerikancima će biti važno da u parlamentu budu i predstavnici opozicije. Nije važno kako će glasati, već da sede u sali i glasaju.

Pročitajte OVDE šta je rekao američki ambasador u Beogradu Kajl Skat posle sastanka Aleksandra Vučića i Majka Pompea.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA