Najnovije

MISTERIJA TUTANKAMON: Evo zašto je mumificiran s uzdignutim penisom, a sad se otkrilo i da je njegov nakit vanzemaljskog porekla!

Naučnici su konačno otkrili zašto je faraon Tutankamon mumificiran s uzdignutim penisom, sad se otkrilo i da je njegov nakit vanzemaljskog porekla!

Tutankamonov sarkofag (Foto: Jutjub)

Analizom materijala utvrđeno je prisustvo reidita, veoma retkog minerala koji je mogao nastati samo prilikom udara meteora.

Pre pet godina otkrivena je velika zagonetka, zašto je na mumificiranom telu egipatskog faraona Tutankamona penis stajao u uzdignutom položaju? Po tome je Tutankamon bio izuzetak, nije poznato da je postojala i jedna druga mumija s takvim 'detaljem'.

Penis sprečio versku revoluciju

Naučnici su i tome nekako doskočili, stvar je bila, smatraju, verske prirode. Naime, Tutankamonov otac pokušao je napraviti versku revoluciju, povesti Egipat prema monoteizmu, ali sin – koji je na vlast došao s 10, a umro s 19 - nije delio iste stavove.

On se vratio egipatskim božanstvima, a u čast Ozirisu, bogu zagrobnog života, mumificiran je kako bi što više nalikovao njegovoj iskreiranoj slici. S izvađenim srcem, premazan crnim uljem i s - erektiranim penisom, a ta moćna simbolika Ozirisa trebala je, navodno, da zaplaši verske revolucionare.

Misteriozno staklo

Sad je otkrivena i druga tajna, otkud Tutankamonu mačevi i nakit od 'misterioznog' stakla. I tu su postojale razne pretpostavke, a australijski naučnik Aron Kavosi dao je odgovor koji je, čini se, zadovoljio naučnu javnost.

Kaže, staklo otkriveno u bodežima i nakitu nastalo je kao rezultat meteorskog udara. Analizom materijala utvrđeno je prisustvo reidita, veoma retkog minerala koji je mogao nastati samo u takvim okolnostima.

Sto godina prošlo od otkrića grobnice

Inače, uskoro će se obeležiti stota godišnjica od otkrića Tutankamonove grobnice. NJu je, netaknutu, 1922. otkrio britanski arheolog i egiptolog Hauard Karter. Otkriće je bila prava senzacija u svetu, a u grobnici je pronađena zavidna količina artefakata i blaga, ukrašena je, između ostalog, s 11 kolograma zlata.

Tutankamon je vladao je od 1334.-1323. prije Krista, na vlast je došao kao desetogodišnjak, a umro je sa svega 19 godina. Bio je posljednji vladar iz kraljevske loze 18. dinastije Novog Kraljevstva, koja je bila jedna od najmoćnijih dinastija drevnog Egipta.

Pogledajte OVDE prizor koji će vam zalediti krv u žilama.

Izvor: 100posto. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA