Najnovije

"SA AMERIKOM SE TAKO NE RAZGOVARA!" Tramp žestoko zagrmeo na dansku premijerku! Ovo je razlog!

Američki predsednik Donald Tramp nazvao je izjavu danske premijerke, povodom prodaje Grenlanda, neprimerenom i bezobraznom.

Donald Tramp (Foto: Flickr)

- Mislim da je izjava premijera, da je naša ideja apsurdna, bila bezobrazna. Mislim da je to neprimerena izjava, trebalo je samo da kaže ne, mi ne bismo bili zainteresovani. Ona ne razgovara sa mnom. Ona razgovara sa Sjedinjenim Državama. Ne razgovarate sa Sjedinjenim Državama na taj način, barem ne dok sam ja na čelu - rekao je Tramp.

Dalje je objavio i tvit u kojem je naveo da Danska i dalje ne ispunjava uslov koji imaju članice NATO saveza, da izdvaja dva odsto BDP za odbranu.

Tramp je reagovao na izjavu danske premijerke Mete Frederiksen da je ideja da se proda SAD apsurdna, preneo je Rojters.

- Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski. Grenland pripada Grenlandu. Iskreno se nadam da nisu mislili ozbiljno - rekla je Frederiksen za list Sermitsiak tokom posete Grenlandu, koji je u sastavu Kraljevine Danske. 

Nakon što je premijerka Danske odbila njegovu ideju, Tramp je otkazao posetu Danskoj.

"Danska je veoma posebna zemlja sa neverovatnim ljudima, ali na osnovu komentara premijerke Mte Frederiksen, da nema interesa da razgovara o prodaji Grenlanda, odložiću naš sastanak, planiran za dve nedelje, za neko drugo vreme", poručio je Tramp na Tviteru.

Pompeo smiruje tenzije

Američki državni sekretar Majk Pompeo razgovarao je sa šefom danske diplomatije i pohvalio američko-dansku saradnju u oblasti bezbednosti, dan nakon što je predsednik Donald Tramp iznenada otkazao posetu Danskoj.

- Sekretar Pompeo je telefonom razgovarao sa danskim ministrom Jepe Kofodom u vezi odlaganja posete predsednika Trampa Danskoj- saopštila je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus, javio je Rojters.

U saopštenju se dodaje da je Pompeo izrazio uvažavanje prema saradnji Danske kao jednoj od saveznika SAD, kao i doprinos te zemlje u razmatranju zajedničkih globalnih prioriteta u oblasti bezbednosti.

Rusija i Kina zatražile hitan sastanak Saveta bezbednosti! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA