Najnovije

SARADNIK ATLANTSKOG SAVETA TVRDI: Amerikanci vide Vučića kao partnera s kojim mogu da reše situaciju na KiM, ali bez Rusa!

Ne treba očekivati da će SAD vršiti pritisak na Prištinu u vezi sa taksama pre okončanja izbora na Kosovu, a od buduće vladajuće koalicije zavisiće i sudbina pregovora, ocenjuje saradnik Atlantskog saveta Damir Marušić.

Saradnik Atlantskog saveta Damir Marušić (Foto: Jutjub)

Analizirajući posetu predsednika Srbije Americi, Marušić kaže da je dobro što je Aleksandar Vučič otvoren za pregovore i što ne prejudicira kranji ishod, ali i ističe da je pitanje hoće li moći da zadrži Moskvu dalje od pregovaračkog stola.

Saradnik Atlantskog saveta ocenjuje da je to što se sa predsednikom Srbije sastao visoki zvaničnik poput državnog sekretara SAD znak da Amerikanci Vučića vide kao partnera sa kojim mogu da reše situaciju na Kosovu.

“Dalje, mislim da je vešto tempirana poseta zato jer se na Kosovu vlada raspala, biće novi izbori skoro, mislim da se Vučić pozicionirao na ovom putu kao partner koji čeka partnera u Prištini. I tako ga ja mislim Amerikanci sada možda vide, takve su opcije”.

Saradnik Atlantskog saveta smatra da SAD neće vršiti pritisak na Prištinu za vreme izbora i ističe da je važno kakva će koalicija biti formirana na Kosovu.

“Ako ima šanse da će biti koalicija koja je za pregovore, za popuštanje taksi, onda bi bilo važno da se i Brisel i Vašington izjasne da podržavaju takvu politiku", kaže Marušić i ističe da bi, u slučaju da buduća vlada Kosova ne bude naklonjena pregovorima - da postoji mogućnost da oni propadnu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da neće pristati na rešenje u kome Srbija ne dobija ništa, a Albanci sve, ali je nagovestio da je spreman na kompromis.

Da li to znači da je na prizanje nezavisnosti Kosova ako Srbija dobije nešto zauzvrat?

“Mislim da se normalno postavio što se toga tiče, da želi da pregovara. To što je rekao da želi da pregovora, ali se nije tačno izjasnio o tome mi se čini kao pametan položaj. On je rekao i da mu ideja o razgraničenju nije bila prihvaćena, ali je u istom momentu rekao da je za sve otvoren, da je spreman o svemu da razgovara. I to je dobar signal jer to razgraničenje jeste jedna opcija, ali je teško videti da je prihvatljivo za širu regiju. A ako je otvoren za nekakve druge sporazume, to je dobar signal za budućnost".

Ni Stejt department u svom saopštenju, niti sekretar Pompeo, ni predsednik Srbije nisu kao temu razgovora pominjali Rusiju, a znamo da je Rusija ovde u Vašingtonu često glavna tema?

“Ja mislim da je dobro što se nije o tome pričalo. Ako bez partnera u Prištini nema nikakvog procesa, ako su Rusi pozvani da učestvuju u pregovorima, isto neće biti procesa. Na širem Balkanu, neki u Beogradu, razmišljaju da Rusija nekako može da spasi stvari i da će se na kraju dana Moskva i Vašington nešto dogovoriti i da će onda svojim „klijentima“ isporučiti da li će biti ovako ili onako. Ali to nije realno. Mislim da je jedini način da se dogovor legitimno i trajno uspostavi je da se dve strane dogovore. Amerikanci to razumeju i mislim insistiraju na tome i ja sam uveren da i predsednik Vučić to razume. Da nema tu igre oko toga. Ako Rusi insistiraju, Vašington neće to dopustiti. I da li može predsednik Vučić da izigra situaciju da Rusi ne dođu? Ne znam. Teška je situacija, svima je jasno kakvu rolu Rusija igra u srpskoj politici, ali ako je predsednik Vučić lider koji se predstavlja da može tako nešto, on će, nadam se, izmanevrisati”, istakao je Marušić.

Pročitajte OVDE šta je Milan Stamatović predložio kao rešenje problema za KiM.

Izvor: Glas Amerike

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA