Najnovije

TRGOVINSKI RAT PEKINGA I VAŠINGTONA: Trampu Kina ne treba! Evo šta je američki predsednik naredio domaćim kompanijama

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je kompanije iz SAD da što pre "pronađu alternative" za poslovanje sa Kinom, svega nekoliko sati pošto je Peking najavio dodatnu taksu od deset odsto za 75 milijardi dolara vredne američke proizvode koji se uvoze u tu državu.

Američki predsednik Donald Tramp (Foto: Jutjub)

“Ne treba nam Kina i, iskreno, bilo bi nam bolje bez nje”, napisao je Tramp.

Nova kineska taksa, koja je usledila nakon dva talasa oporezivanja 550 milijardi dolara vrednog kineskog izvoza u SAD, nastavak je trgovinskog rata koji već mesecima ozbiljno opterećuje odnose dve zemlje, sa jednako negativnim uticajem na globalnu ekonomiju.

“Naređujem sjajnim američkim kompanijama da odmah počnu da traže alternative Kini, uključujući vraćanje proizvodnje na domaći teren i proizvodnju unutar granica SAD”, poručio je Tramp putem Tvitera i najavio da će uskoro odgovoriti na nove kineske takse.

Beskrajnu sagu o taksama, međutim, počeo je upravo Tramp uvođenjem naameta od 20 odsto na 300 milijardi dolara vredne kineske proizvode, te dodatnih 10 odsto za 250 milijardi dolara vredne proizvode kineske elektronske industrije, čije je dejstvo odloženo za decembar.

Kina je odgovorila odustajanjem od kupovine američke soje, pa se čarka Donalda Trampa izrodila u trgovinski rat sa nepoznatim idhodom i brojem žrtava.

Tramp je u petak, takođe, naredio američkoj pošti, te Fedeksu, De-Ha-Elu i Ju-Pi-Esu da pretražuju pošiljke i odbace one koje sadrže Fetanil.

"Ne treba nam Kina i, iskreno, bilo bi nam bolje bez nje. Kina nam je iz godine u godinu, decenijama, kraja ogromne svote novca i to će prestati", naveo je Tramp.

Tračak nade u odnosima dve zemlje, ipak, predstavljaju najave da će pregovori između Pekinga i Vašingtona biti nastavljeni u septembru, iako ekonomski eksperti smatraju da Amerika lagano klizi ka recesiji.

Jednako ozbiljne probleme ima i Kina čiji je rast privrede značajno usporen.



Pročitajte OVDE kada će se sastati Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA