Najnovije

PUKLA SVAĐA NA G7! Predsednik besneo, pale teške reči: Vi ste kolonizatori! Lagali ste u Osaki! Nadvija se "crni oblak"

Samit sedam ekonomski najrazvijenih zemalja sveta održava se ovog vikenda u francuskom atlantskom letovalištu Bijaricu, u klimi napetosti zbog požara u Amazoniji i mogućih sukoba između altermondijalista i policije na marginama ovog skupa. Domaćin Samita G-7 francuski predsednik Emanuel Makron je upozorio da požari koji haraju brazilskom Amazonijom predstavljaju "međunarodnu krizu" i pozvao članice G-7 da razgovaraju o tom problemu na Samitu ovog vikenda.

Emanuel Makron (Foto: jutjub)

Ogorčen zbog požara u Amazoniji, Makron je već juče izjavio da Francuska više ne može da podržava sporazum o slobodnoj trgovini između zemalja Merkosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj) i EU zbog toga što Brazil ne poštuje angažman o zaštiti amazonskih šuma. To se pre svega odnosi na period otkako je na vlasti predsednik Žair Bolsonaro, a pale su, s tim u vezi, i dosta teške reči.

- Imajući u vidu ponašanje Brazila poslednjih sedmica, predsednik Republike može samo da konstatuje da ga je predsednik Bolsonaro slagao tokom Samita G-20 u Osaki - neobično jako je glasilo saopštenje Jeliseja u vezi sa angažmanom brazilskih vlasti u vezi s klimatskim promenama.

Bolsonaro nije ostao dužan, pa je preko "Tvitera" poručio da Makron ima kolonijalistički mentalitet, jer je francuski predsednik na dnevni red Samita stavio temu požara u Amazoniji. Situacija je, u međuvremenu, dodatno eskalirala:

- Brazilska vojska spremna je da odbrani prašumu Amazonije. Za one nesmotrene, koji insistiraju na očuvanju svrhe brazilske Amazonije, ne pravite grešku, vojnici će uvek biti spremni da brane i odbiju svaku vrstu pretnje - izjavio je komandant oružanih snaga Brazila Edson Leal Pužol, dok se povećava međunarodni pritisak na tu zemlju i traži veća akcija u borbi protiv šumskih požara.

I Makron i generalni sekretar UN Antonio Guteres ranije su na "Tviteru" izrazili zabrinutost zbog rekordnog broja požara koji su zahvatili Amazoniju, uništavajući šumu koja je bedem sveta u borbi protiv klimatskih promena.

- Naša kuća je u plamenu, bukvalno. Gori Amazonija, pluća naše planete koja proizvode 20 odsto kiseonika. To je međunarodna kriza. Članice G-7... razgovaraćemo o tom problemu - napisao je francuski predsednik na "Tviteru".

Brazilski predsednik Bolsorano je ljutito odgovorio da zemlje koje doniraju novac za zaštitu šuma u Amazoniji, koje su ove godine zahvatili nezapamćeni požari, ne rade to iz milosrđa, već da bi se mešale u unutrašnje stvari Brazila.

Strah od "crnog bloka"

Već za danas se spremaju velike demonstracije pozivom na građanske neposlušnosti. Namera manifestanata je da okupiraju sedam gradskih trgova, u atmosferi kada ideje pokreta "žutih prsluka" i dalje tinjaju u Francuskoj. Naročit strah vlada zbog pojave pripadnika "Crnog bloka", antiglobalističke levičarske organizacije čiji pripadnici lome sve pred sobom, a svesno stupaju i u konfrontaciju s policijom. Mir čuva 12.000 policajaca.

Trampa čeka sud zbog prekršenja Ustava, više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA