Najnovije

OVO JE NAJBOLJI MITRALJEZ NA SVETU! I američki stručnjaci priznali: Čuvajte se ovog ruskog superoružja! (VIDEO)

Američki časopis "The National Interest" objavio TOP-5 listu najboljih mitraljeza na svetu. Na prvom mestu se ispred belgijskog FN MAG 58 i nemačkog MG3, našao sovjetski/ruski mitraljez PKM.

Mirtaljez PKM (Foto: jutjub)

Američki časopis “National Interest” je preneo, da se radi o oružju koje se masovno proizodilo za vreme SSSR-a, i da ga u čitavom svetu ima u ogromnom količinama. PKM je na frontu uvek tražen i popularan zahvaljujući svojim karakteristikama. To je jedan od najboljih lakih mitraljeza u svetu,  koji se posebno karakteriše svojim dugim trajanjem i visokim stepenom pouzdanosti.

„PKM predstavlja jedan od najopasnijih vidova pešadijskog naoružanja, sa kojim se američka vojska suočila van svojih granica“- navodi se u materijalu koji prenosi ruski internet portal Izvestija.

Na drugom mestu se našao belgijski mitraljez FN MAG 58, koga karakteriše visoka pouzdanost u teškim uslovima eksploatacije, kao što su povećana vlažnost ili prisustvo pustinjskog peska ili prašine. Pored toga, mitraljez je veoma pogodan za modernizaciju. NJegov glavni nedostatak u odnosu na PKM je uvećana težina.

U TOP-3 najboljih mitraljeza na svetu se našao i nemački MG3 sa svojim modifikacijama. On je i dalje osnovni mitraljez nemačke vojske. Karakteriše ga visok tempo paljbe.

Četvrto mesto je zauzeo južnoafrički mitraljez Vektor SS-77, koji je razvijen 70-ih godina prošlog veka. Ovaj mitraljez je u sebi objedinio elemente sa mitraljeza PKM i FN MAG. Na petom mestu se našao izraelski mitraljez IMI Negev 5.56. Prema rečima američkih eksperata ovaj model mitraljeza se po svojoj težini može suprotstaviti sovjetskom/ruskom PKM.

Srpska verzija

Fabrika “Zastava Oružje” iz Kragujevca je na bazi mitraljeza PKM napravila srpsku verziju koja nosi oznaku M-84. Osnovna namena ovog mitraljeza je dejstvo po ljudstvu, tehnici, lakim i neoklopljenim vozilima a u nekim situacijama može se koristiti i za dejstvo po niskoletećim vazdušnim ciljevima kao što su helikopteri. Teoretski može da dejstvuje brzinom ispaljivanja od skoro 700 metaka u minuti, mada se u praksi dostiže 250 do 300.

U odnosu na PKM poseduje neznatne izmene kao što je drugačiji oblik kundaka. Izrađen je na principu Kalašnjikova, uz korišćenje pozajmice barutnih gasova. Od Kalašnjikova se razlikuje pozicijom mehanizma pozajmice barutnih gasova koji se nalazi ispod cevi što olakšava zamenu cevi u slučaju potrebe. Odlično se pokazao u ratnoj eksploataciji tokom građanskog rata u bivšoj SFRJ. Predstavlja standardni mitraljez Vojske Srbije.

Ovo je čudo ruskog vazduhoplovstva, najbolji bombarder na svetu se sada bori u Siriji. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA