Najnovije

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Lideri G7 razmatrali povratak Rusije u svoje redove!

Lideri zemalja „sedmorke“ razgovarali su na samitu u francuskom Bijaricu o vraćanju Rusije u format „osmorke“, saopštila je agencija Kjodo pozivajući se na izvore u japanskim vladinim krugovima.

Samit G7 (Foto: Jutjub)

Nema podataka o sadržaju razgovora, a izvor agencije je precizirao da te informacije „neće biti otkrivene“.

Ranije se Donald Tramp složio sa predlogom francuskog predsednika Emanuela Makrona da pozove Rusiju na samit G7 2020. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Sa svoje strane, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija smatra sve kontakte sa zemljama G7 korisnim i da ne isključuje obnavljanje formata G8. Nemačka kancelarka Angela Merkel povezala je pitanje obnove formata G8 sa progresom u rešavanju situacije u Ukrajini.

Grupa sedam (G7) je udruženje ekonomski razvijenih zemalja, u koje ulaze Velika Britanija, Italija, Japan, Kanada, Nemačka, Sjedinjene Američke Države i Francuska. U formatu „sedmorke“ klub je postojao od 1976. do 1997. Nakon pridruživanja Rusije počeo je da se naziva G8. U martu 2014. godine, za vreme mandata američkog predsednika Baraka Obame, zbog događaja u Ukrajini i krize koja je usledila u odnosima SAD i Evrope sa Rusijom, zapadne članice udruženja odlučile su da se vrate na format „sedmorke“.

Kako zauzdati Trampa i DŽonsona? Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA