Najnovije

PUTIN POSLAO VAŽNU PORUKU VUČIĆU! Srbija je na nogama!

U trenutku kada američki zvaničnici imaju čvrst stav o Kosovu, novi ruski ambasador preneo poruku Beogradu da je Moskva spremna da podrži Srbiju.

Aleksandar Bocan Harčenko (Foto: Jutjub)

Ovu poruku zvanične Moskve i predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina preneo je njihov ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Poruka ruskog diplomate stiže u vreme kada se na Srbiju pojačavaju pritisci Zapada, posebno Vašingtona, da se što pre reši pitanje Kosova.

Nakon poslednje posete predsednika Vučića NJujorku i sastanka sa državnim sekretarom Stejt departmenta Majkom Pompeom, postalo je jasno da Amerika i dalje ima veoma čvrst stav kada je u pitanju rešenje kosovskog problema. To se ogleda i u "preporuci" da finalni sporazum treba da vodi "međusobnom priznanju Kosova i Srbije".

Istovremeno, SAD insistiraju i na što hitnijem obnavljanju dijaloga Beograda i Prištine.

Bocan-Harčenko poručuje da je Rusija spremna da se, na zahtev Srbije, uključi u dijalog i podrži rešenje dve strane koje bi bilo u skladu sa međunarodnim pravom.

- Rusija želi da se što pre ponovo uspostavi dijalog Beograda i Prištine, a ukoliko Srbija to zatraži, Moskva će je podržati u okviru međunarodnog prava - poručio je Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je dodao da će Kosovo nastaviti da podržava Srbiju i u SB UN, koji bi trebalo da potvrdi finalni dogovor.

- Redovne diskusije o Kosovu moraju da se nastavljaju i to je jedno od pitanja u delokrugu Saveta bezbednosti UN. Zato je nemoguće da Rusija ne učestvuje i ne ostane faktor rešavanja i nekih odluka.

- Rusija želi da pomogne Srbiji i regionu da postane stabilan region saradnje, integracije i mira i uveren sam da je dugoročna i međunarodno pravna odluka, na bazi kompromisa Beograda i Prištine, moguća i da bi na kraju trebalo da bude potvrđena i odobrena od strane Saveta bezbednosti UN - kazao je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim rečima, Rusija će nastaviti vojno-tehničku saradnju sa Srbijom kako bi se ojačala bezbednost u regionu.

- Niko neće biti na šteti zbog toga. Srbija će pojačati svoju odbranu, bez ikakve štete i pretnje za komšiluk i region.

- Moskva polazi od toga da je odbrambena politika suverena stvar svake zemlje. Sfera je osetljiva, dosta komplikovana, i industrija je komplikovana, složena i moderna.

- Rusija je sad na vrhuncu proizvodnje, kvalitet je izvanredan. Imamo interesovanje više zemalja sveta. I ovde želimo pravednu konkurenciju, bez politizacije, mi smo protiv nametanja - predočio je Bocan-Harčenko.

Pročitajte OVDE kakva se to Putinova senka nadvila nad “velikom sedmorkom”.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA