Najnovije

AMERI SELI ZA VOLAN RUSKOG ČUDOVIŠTA: Kako je tenk sa najjačim oklopom stigao do američkih saveznika (FOTO)

Vojnici iz jedinice "Grejvolf", su bili u poseti južnokorejskoj 3. oklopnoj brigadi, koja je jedina jedinica u oružanim snagama Južne Koreje koja ima oklopnu tehniku ruske proizvodnje.

Tu 80 (Foto: RIA)

Trenutno se u sastavu vojske Južne Koreje nalaze tenkovi T-80U i borbena vozila pešadije BMP-3, koji su devedesetih isporučeni Seulu u sklopu otplate duga. 

Kada se raspao Sovjetski Savez, Moskva je ponudila Južnoj Koreji da vrati dug jedinom stvari koju je imala u izobilju - najsavremenijim naoružanjem. Prvo se Seul opirao, ali je 1994. godine dogovoreno da se polovina duga izmiri u ruskom naoružanju. Danas se ruska borbena vozila nalaze u dva bataljona 3. tenkovske brigade. Isporuke BMP-3 iz Rusije počele su 1996. godine.

Prema bazi podataka o transferima oružja Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), Rusija je isporučila Republici Koreji 43 tenka T-80U i 67 BMP-3 u periodu 1995-2006. T-80U je bio najmoćniji tenk Južne Koreje tokom skoro 20 godina, sve do 2014. godine, kada je uveden novi domaći tenk K2 koji ima cev u kalibru 120 mm i koji polako ulazi u službu.

T-80U je takođe poznat i kao jedan od najbolje oklopljenih tenkova na svetu, i ima sjajnu reputaciju među tenkistima ruske vojske.

Kada je 13. država povukla priznanje Kosova, najmoćniji čovek sveta kontaktirao je Vučića! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA