Najnovije

OGLASIO SE I BRISEL: Nema dobrih vesti za Beograd! Srbija mora da raskine ugovor sa Rusijom i Evroazijskom unijom!

Ulazak Srbije u EU i pristupanje zajedničkom evropskom tržištu podrazumeva, kao i u slučaju svih drugih zemalja kandidata, i usklađivanje svih trgovinskih ugovora, pa i Ugovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, kažu u Briselu.

Sedište EU u Briselu (Foto: Jutjub)

“To nije novi uslov. U pitanju je opšte pravilo i čista logika”, kažu u Briselu, povodom zahteva da Srbija danom ulaska u EU raskine bilateralne trgovinske sporazume sa trećim zemljama ili organizacijama, uključujući i Evroazijsku uniju, i ističu da to nije nikakvo novo uslovljavanje Evropske komisije, već osnovna pozicija svih pristupnih pregovora.

“U pitanju je opšte pravilo, koje važi za sve zemlje koje su ušle ili su na putu da udu u EU. Ono je naznačeno još na početku pristupnih pregovora. U pitanju je i čista logika: ako postajete deo jedinstvenog EU tržišta, dobijate jednaka prava, ali i morate poštovati zajednička pravila”, navode diplomatski izvori u Briselu.

Evropska komisija u saopštenju koje je "EU obzerver" preneo kao poruku Srbiji da će morati da raskine sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, koji bi trebalo da bude potpisan 25. oktobra, zapravo samo podseća ovaj portal na nešto što stoji u izveštajima Evropske komisije o Srbiji.

"Srbija je u martu 2019. godine najavila potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom Unijom. Tekst Sporazuma mora da bude u skladu sa obavezama Srbije koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji i mora da uključuje i izlaznu opciju koja će garantovati Srbiji prekid sporazuma u trenutku ulaska u EU", navodi se u dokumentu Evropske komisije od prošle godine.

Zahtev o raskidanju prethodno postojećih bilateralnih sporazuma naveden je u pregovaračkom okviru EU sa Srbijom, koji je usvojen u decembru 2013. godine i dobro je poznat i Beogradu i Briselu.

“Prava i obaveze koje će Srbija morati da poštuje kao zemlja članica podrazumevaju i prekidanje svih postojećih bilateralnih sporazuma Srbije i EU, kao i svih drugih međunarodnih sporazuma koje je Srbija uspostavila, a koji nisu u skladu sa obavezama članstva u EU”, navodi se u pregovaračkom okviru.

Gotovo identičan paragraf nalazi se i u pregovaračkom okviru EU sa Crnom Gorom, kao i u onom koji je Hrvatska imala sa EU.

Srbija je ulaskom u pregovore o članstvu sa EU prihvatila obavezu da na vreme i efikasno primeni sve važeće zakone i standarde EU što podrazumeva kako političke, tako i ekonomske oblasti.

Pročitajte OVDE šta je “EU Observer” preneo o odnosima između Srbije i EU. 

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA