Najnovije

POŠTENO SE IZBLAMIRALI! HRVATSKA SE HVALI DRONOM KOJI SRBIJA IMA 15 GODINA! Zagreb u sve većoj panici od naše avijacije (FOTO)

Režim u Zagrebu na čelu sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović najstrašnije se izblamirao pokušavajući da parira srpskoj avijaciji.

Orbiter 3 (Foto: osrh.hr)

Hrvatska vojska je na aerodromu "Piket" predstavila bespilotnu letelicu "orbiter 3" kao veliko i značajno pojačanje, a tu istu letelicu naša država poseduje još od 2005. godine! Stručnjaci kažu da je ova velika blamaža usledila usled sve veće hrvatske panike jer Srbija uskoro dobija i moćne kineske dron-bombardere "ving lung". Prema njihovim rečima, Zagreb po svaku cenu želi da parira sve moćnijoj srpskoj avijaciji, ali u tome ozbiljno kaska.

Stara tehnologija

Ministarstvo odbrane Hrvatske juče se pohvalilo dronom "orbiter 3" i ustvrdilo da će ta letelica, osim za potrebe privrede, služiti i za "odbranu državne sigurnosti".

- Reč je o novom sistemu koji se koristi za potrebe Ministarstva odbrane i Ministarstva poljoprivrede. Prezentacija sistema "orbiter 3" prikazala je ulogu besposadne letelice u protivpožarnoj sezoni - navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarstva odbrane.

Hrvati su, međutim, prećutali činjenicu da je ovaj dron prvi put predstavljen javnosti na međunarodnom vojnom sajmu u Parizu 2005. godine i da je Vojska Srbije odmah nabavila čak deset "orbitera". Kako navodi hrvatski portal "Morsko", Srbija je još pre skoro 15 godina poslala u Izrael grupu vojnih operatera kako bi prošli obuku za upravljanje ovim letelicama.

Komentarišući ove navode, bivši potpukovnik KOS LJuban Karan kaže da je ovo providan marketinški potez.

- Čudno je da Hrvati predstavljaju ovu bespilotnu letelicu kao nekakvo silno unapređenje, jer tako pokazuju koliko zaostaju i koliko su daleko od svetskih trendova. Letelica "orbiter" ima skromne izviđačke mogućnosti. Slične i iste letelice Vojska Srbije ima već petnaestak godina. Besmisleno je poređenje amaterskog pokušaja Hrvatske da ovako parira kineskim dronovima "ving lung" koje ćemo dobiti. Oni su svetski vrh, opremljeni su za najteže špijunske letove, a naoružana verzija i za precizna i iznenadna vatrena dejstva - podvlači Karan.

Bezbednosni stručnjak DŽevad Galijašević ističe da Hrvati pokušavaju da uvere njihovu javnost da su sposobni da prate tempo Srbije u naoružavanju.

- Šta bi hrvatska vojska mogla imati kao cilj i uzor osim Vojske Srbije? Kineski dronovi i ruski raketni sistemi, ratna avijacija kao ruska podrška, i nova i obnovljena oklopno-mehanizovana tehnika stavljaju Hrvate pred nerešivu enigmu. Oni ne mogu da prate razvoj naše vojske. Da Hrvatska nije u NATO paktu, sve ove akcije njihove vojske izgledale bi smešno i jadno, ovako mogu da se sakriju iza američke suknje, ali sami su znatno slabiji od Srba - naglašava Galijašević.

Vatra i voda

Vojni analitičar Vlade Radulović ocenjuje da nema potrebe za nekim posebnim mistifikovanjem, iako se hrvatski MORH trudi da "orbiter 3b" predstavi kao poslednju reč tehnike.

- Reč je o klasičnoj nenaoružanoj letelici namenjenoj za osmatranje, izviđanje i nadzor. Ovakvi tipovi dronova su na tržištu prisutni već skoro dve decenije i nalaze se u velikom broju armija širom sveta. Budući da koncepcijski spada u drugu kategoriju letelica, ne može se porediti s onim sto Srbija nabavlja iz Kine i što dalje planira da proizvodi kao domaći proizvod - zaključuje Radulović.

Karakteristike "orbitera"

-domet 150 kilometara, raspon krila 4,4 metra, dužina 1,9 metara

-može da leti brzinom od 130 kilometara na sat

-lansira se sa rampi koja se vuče na prikolici

-može da bude u vazduhu sedam sati

-osim Srbije i Izraela, koriste ga još i Azerbejdžan, Finska, Irska, Meksiko, Peru, Poljska i Uganda

Karakteristike "ving lunga"

-maksimalna brzina 370 km/č, visina leta 9.000 metara

-može poneti do 480 kg tereta na spoljašnjim nosačima

-u arsenalu oružja nalazi se malogabaritne laserski vođene bombe LS-6, YZ-212, protivpešadijske bombe YZ-102A, rakete vazduh-zemlja BA-7 i AR-1 i protivoklopne rakete HJ-10.

Rosteh po prvi put predstavio eksportnu verziju drona „Korsar“. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA