Najnovije

VUKOSAVLJEVIĆ ŠOKIRAO KOMŠIJE: Tesla je Hrvat koliko i vojvoda Đujić! Ban Jelačić može da bude srpski vojskovođa

Ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević reagovao je na novi pokušaj prisvajanja Nikole Tesle.

Ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević (Foto: Jutjub)

“Kada bih ja prihvatao logiku koleginice Obuljen, onda bih mogao da je zamolim da na svom centralnom trgu u Zagrebu, na spomeniku Bana Jelačića, dodatno uklešu da je reč o srpskom vojskovođi, hrvatskog porekla. To je potpuno identična logika. Ban Jelačić je rođen u Petrovaradinu, to jest Novom Sadu, Vlada Srbije je nedavno obnovila njegovu rodnu kuću. U to vreme, to nije bio deo Srbije, sada jeste. Ako je Nikola Tesla ‘hrvatski izumitelj’, kao što tvrde, onda je i Ban Jeličić, srpski vojskovođa hrvatskog porekla”, ispričao je Vukosavljević i nastavio:

“Da stvar bude još paradoksalnija, danas bi, recimo, Rusija mogla da kaže da je Emanuel Kant - ruski naučnik, nemačkog porekla. Kant je ceo svoj život proveo u Kenigzbergu i neki kažu da ga nikad nije napuštao. Kenigzberg već dugo nije Kenigzberg, već Kalinjingrad i pripada Ruskoj Federaciji. Ako ćemo već da idemo tom logikom, onda predlažem da se koriste isti aršini. Isto može da se kaže i da je vojvoda Momčilo Đujić, hrvatski vojskovođa, srpskog porekla”.

On naglašava da je Nikola Tesla nesumnjivo Srbin.

“U vreme njegovog rođenja, to je bila Austrijska carevina. Razumna stvar je reći da je Tesla zbog svoje genijalnosti i izrazitog doprinosa svetskoj nauci zapravo građanin sveta i da pripada svima u tom smislu. Ali to važi i za Voltera, Dostojevskog, Getea, Ajnštajna, Stivena Hokinga... Veliki ljudi koji inspirišu svojim dostignućima mogu se smatrati građanima sveta u jednom širem smislu, ali dajte da vodimo računa. Oni nisu došli sa Jupitera, već su rođeni negde, imaju neku nacionalnost koja nije presudan faktor u njihovom identitetu. Ali, ako nije presudan faktor, zašto onda Hrvatska naziva Teslu ‘hrvatskim izumiteljem’?”, rekao je Vukosavljević.

Pročitajte OVDE kako su se Hrvati izblamirali pričom o dronu, koji Srbija ima već 15 godina.

Izvor: Nedeljnik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA