Najnovije

ŠIPTARI TOTALNO POLUDELI: Grade katolički hram na ostacima pravoslavne svetinje! Oglasila se i Srpska Lista!

Poslednje aktivnosti katoličkog sveštenstva na prostoru crkve Svetog Nikole u opštini Novo Brdo, predstavlja direktno ugrožavanje verske tolerancije između katoličke i Srpske pravoslavne crkve, i izaziva uznemirenje srpskog naroda - kaže se u saopštenju SL.

Novo Brdo (Foto: Jutjub)

Srpska lista (SL), najjača stranka kosovskih Srba, osudila je danas održavanje katoličke mise na prostoru pravoslavne crkve Sveti Nikola u Novom Brdu, na Kosovu i Metohiji.

- Pokušaj falsifikovanja istorije i otimanja srpske kulturne baštine dobio je novu dimenziju na Kosovu i Metohiji. Poslednje aktivnosti katoličkog sveštenstva na prostoru crkve Svetog Nikole u opštini Novo Brdo, kojim se otima kulturna baština srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve predstavlja direktno ugrožavanje verske tolerancije između katoličke i Srpske pravoslavne crkve, i izaziva uznemirenje srpskog naroda - kaže se u saopštenju SL.

Ta stranka ističe da je "neupitna istorijska činjenica da je crkve Svetog Nikole pravoslavna svetinja građena kao deo srpske kulturne baštine, utkana u pravoslavni milje na Kosovu i Mehohiji i proglašena zaštićenim lokalitetom upravo na osnovu insistiranja Srpske pravoslavne crkve", pa stoga iznenađuje namera falsifikovanja i otimanja pod plaštom nekih verskih lidera, a podržano od strane političkih predstavnika Prištine.

- Ovakvo delovanje Prištine u praksi pokazuje opravdanost straha srpskog naroda i naše crkve da tzv. Kosovo ni po koju cenu ne sme postati član Uneska, jer bi se na taj način otimačina legalizovala, i zato pružamo punu podršku predsedniku (Srbije Aleksandru) Vučiću i Vladi Srbije u nastojanju da ovakva falsifikovanja spreče i spreče članstvo Kosova u Unesku - kaže se u saopštenju Srpske liste.

Na ostacima srednjovekovne crkve Svetog Nikole u Novomm Brdu u sredu je služena katolička misa, koju se, uz deset sveštenika i pred tridesetak osoba, predvodili kosovski biskupi Ðerđ Doda i Zef Gaši.

Crkva Svetog Nikole zaštićena je zakonom o specijalnim zonama, u kojima bez dozvole SPC i srpske zajednice na KiM nije moguće vršiti obrede.

Separatisti se okupili, pa proglasili albanske Alpe! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA