Najnovije

VEĆ MOĆNI HELIKOPTER POSTAJE JOŠ MOĆNIJI: Američka vojska razvila novi sistem protivraketne odbrane!

Jedinice američke vojske nedavno su raspoređene u Alabami kako bi testirale održivost helikoptera UH-60 Black Hawk opremljenih novim laserskim sistemom za borbu protiv raketa.

Američki helikopter "Black Hawk" (Foto: jutjub)

Krajem prošlog meseca, američka vojska saopštila je da su vojnici iz “Fort Hood”, prve teksaške konjičke divizije raspoređeni u Redston test centru u Alabami kako bi obavili testiranje i započeli učenje kako da koriste novi zajednički infracrveni sistem protivmera (CIRCM) helikoptera “Black hawk” (Crni soko).

"Nužno je da članovi posade imaju jasno razumevanje kako da pravilno upotrebe sistem pre nego što ih pošaljemo u vazduh za obavljanje misija," rekao je Dejv Rodžers, pomoćnik test-službenika CIRCM-a iz Vojne vazduhoplovne komande američke vojske.

Dizajniran posebno za avione sa srednjim i rotirajućim krilima srednje veličine, CIRCM sistem je razvio “Northrop Gumman” putem 35,4 miliona dolara inženjersko-proizvodnog ugovora od Vojske SAD u 2015. godini.

Primarna funkcija sistema protivmere je da brani vazduhoplove od prenosivih sistema protivraketne odbrane (MANPADS), koje Ministarstvo spoljnih poslova SAD-a definiše kao najvažniji nacionalni bezbednosni prioritet zbog njihove dostupnosti na crnom tržištu.

Prema “Northrop Gumman” , CIRCM sistem se integriše sa sistemom upozorenja i koristi lasere da zbuni dolazne rakete ispaljene sa MANPADS-a i tera ih da skrenu sa kursa.

Saopštenje tvrdi da su posade sastavljene od vazduhoplovaca, armijskih civila, izvođača radova i vazduhoplovnih snaga iz Vojne uprave za vazduhoplovne letove Redston test centra izvršili osam test misija koje su dale više od 40 sati podataka.

“Dizajnirali smo test događaje da pokriju sva potencijalna okruženja u kojima se mogu nalaziti letelice”, objasnio je glavni oficir  Tobi Blekmon.

Potpukovnik Piter Zeidler, drugi oficir za testiranje, rekao je da su testovi Black Hawk-a “pozitivno uticali na spremnost jedinice” i osetio je da će ih iskustvo službi dovesti “ispred krivine” kada dođe vreme da se obuka uvede u praksu.

Zbog svoje lagane prirode, očekuje se da će sistem zameniti teži napredni sistem za sprečavanje infracrvene zaštite (ATIRCM) koji je trenutno ugrađen u CH-47 Chinooks.

U sredu je Pentagon dodelio Northrop Gumman-u ugovor od 481,576,687 dolara za poboljšanje mogućnosti za brzo reagovanje CIRCM-a. Sporazum zahteva da se projekat završi do 30. jula 2024. godine.

Kakvom testu će biti podvrgnuto rusko oklopno vozilo Atlet, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA