Najnovije

24 GODINE OD NATO BOMBARDOVANJA RS: Bačeno 10.000 tona eksploziva, stradalo više od 100 civila!

Na današnji dan 1995. godine u 2.12 počelo je NATO bombardovanje Republike Srpske koje je trajalo do 14. septembra, a u kome je stradalo više od stotinu civila.

NATO bombardovanje RS (Foto: Jutjub)

Kako podseća agencija Srna, na položaje Vojske Republike Srpske NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 navođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona, pri čemu je korišćena radioaktivna municija sa osiromašenim uranijumom.

Povod za akciju NATO pod nazivom "Namerna sila" bila je eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale, 28. avgusta 1995. godine, za koju su optužene srpske.

Srna podseća da je u izveštaju nezavisne komisije iz tog perioda navedeno da "ne postoje jasni dokazi da su granate došle sa srpskih položaja", što je potvrdio lično i Jasuši Akaši, tadašnji izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.

Takođe, tadašnji komandant Unprofora, britanski general Majkl Rouz, izjavio je nakon incidenta na Markalama da se ne može utvrditi odakle je granata ispaljena, a komandant ruskog mirotvoračkog bataljona u Sarajevu, pukovnik Andrej Demurenko, koji je učestvovao u istrazi, saopštio je da su Srbi "nepravedno bili optuženi samo da bi NATO imao povod za napad".

Bombardovanje Republike Srpske završeno je 14. septembra 1995. godine kada je postignut dogovor da Vojska Republike Srpske povuče teško oružje iz takozvane "Zone bezbednosti" što je i učinjeno 17. septembra.

Srna ističe da je za bombardovanje Pala, Jahorine, Hadžića, Vogošće, Ilijaša i Bratunca, mesta koja su bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske, NATO koristio osiromašeni uranijum, a od njegovih posledica umrlo je najviše bivših stanovnika opštine Hadžići.

Prema odluci Odbora Vlade RS za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova iz marta ove godine, kao Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja u RS određen je 9. septembar.

Taj datum izabran je u znak sećanja na dan kada su u NATO bombardovanju ubijeni brat i sestra Radmila i Radenko Galinac iz naselja Grlica u Vojkovićima na srušenom mostu u naselju Semizovac kod Sarajeva.

Obeležavanje Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja inicirala je Novinska agencija Republike Srpske - Srna.

Pročitajte OVDE  šta je Dodik poručio Komšiću.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA