Najnovije

CIA PRATI DAČIĆA: Cilj sprečiti povlačenja priznanja Kosova! Evo šta im on poručuje

Američka obaveštajna služba pomno prati sve poteze i posete srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića. Cilj akcije američkih obaveštajaca, kako saznaje Srpski telegraf u diplomatsko-bezbednosnim krugovima, jeste zaustavljanje procesa priznavanja kosovske nezavisnosti.

Dačića prati CIA (Foto: Jutjub/ Pravda)

- Ispituje se sve jer svaki, pa i najmanji podatak može da bude od pomoći. Istražuju kontakte i komunikaciju kako bi dobili precizne podatke ko su lobisti, koje metode koristi Srbija, da li joj neko pomaže u ubeđivanju trećih država - navode upućeni.

Prvi čovek srpske diplomatije u razgovoru za naš list kaže da je svestan činjenice da je na merama američke službe. Dačić podseća da su američki zvaničnici viša puta tražili da Srbija prekine s ovim akcijama.

- Oni uvek, pre nego što dođem u neku zemlju, upozore tu državu da ne menja odluku o priznaju Kosova. Više meseci pokušavaju da nam nametnu taj ultimativni stav da odustanemo, konstantno vrše pritiske i na mene i na predsednika Aleksandra Vučića da mi prestanemo sa kampanjom povlačenja priznanja, a Priština da suspenduje takse - navodi Dačić.

Dačić poručuje da ga nikave prismotre, mere i praćenja neće zaustaviti.

- Nema stajanja, do kraja godine biće još povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti i u Ujedinjenim nacijama biće manje od polovine država članica koje priznaju Kosovo. Taj proces se ne može zaustaviti - poručuje šef diplomatije.

Živadin Jovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova, ističe da, uprkos zahtevima i akcijama Amerike, Srbije ne sme da poklekne.

- Srbija traži poštovanje međunarodnog prava i Rezolucije 1244. Pokušaji Amerike i velikih sila koje žele svetski poredak kojim bi zaustavile vladavinu prava. Objavljeno je nekoliko knjiga u kojima je do detalja opisan način njihovog delovanja, da se služe pritiscima, ucenama i sličnim metodama... Srbija se tome nikada ne sme prikloniti - izričit je Jovanović.

S druge strane, analitičar Dejan Miletić objašnjava da Zapad boli činjenica da je Dačić dosad uspeo da izdejstvuje 15 povlačenja kosovske nezavisnosti.

- Sigurno je da je CIA samo jedna od službi koja istražuje Dačićevu metodologiju koja je dovela do uspeha. Naša diplomatija i Vučić, koji predstavlja sam vrh države, stalno su pod lupom, te je neophodno da naši potezi budu tajnoviti i pod jačom bezbednosnom zaštitom. Dobra stvar u svemu je što, uprkos praćenju i prikupljanju podataka, Amerika nije dala političku saglasnost i ovlašćenje na osnovu kojih bi CIA mogla da deluje kako bi sprečila da se realizuje ijedno povlačenje priznanja - navodi Miletić.

Dodaje da Amerikanci nisu usamljeni, da uz njih, Dačića prate i ostale službe poput engleskog MI6, ruske, nemačke, ali i hrvatske obaveštajne agencije.

- Pored ovih službi, istu stvar rade službe iz Slovenije, Rumunije, Bugarske i Francuske, s tim da, za razliku od ostalih, Pariz u svom delovanju nije destruktivan kao ostali - navodi Miletić, koji je uveren da će Dačić, uprkos akcijama stranih službi, imati uspeha i uskoro objaviti još neko otpriznavanje Kosova.

Bitka u Interpolu i Unicefu

Istoričar Saša Adamović ističe da sa sigurnošću može da kaže da Amerikanci, koji prisluškuju ceo svet, slušaju i ministra Dačića.

- Vašingtonu, koji je sponzor kosovske nezavisnosti, ne prija činjenica da deset godina posle priznanja Kosova neke države uviđaju istinu i menjaju svoje odluke. Ne dopada im se činjenica da je njihov projekat sa Kosovom propao. Stoga će na sve načine pokušati i da osujete napore naše države da spreči prijem Kosova u Interpol i Unesko iako je to legitimni potez Srbije, koja jeste punopravni član UN, za razliku od Kosova - objašnjava Adamović.

Krtice u kabinetu ministra

Bivši operativac Službe državne bezbednosti Božidar Spasić za Srpski telegraf otkriva način na koji CIA realizuje ciljeve:

- Nije CIA jedina američka služba koja prati, postoji još jedna koja, uz Stejt department, takođe drži na merama Dačića i, pre svega, Vučića

- Glavni zadatak im je da otkriju u koju državu Dačić putuje i koji mu je plan da ih ubedi da povuku priznanje

- Ubacuju agente u Dačićevo uže i šire okruženje

- Infiltriraju svog čoveka direktno u kabinet ministra

- Pod prismotrom je sva Dačićeva komunikacija, od telefonske do elektronske

- Zahvaljujući krticama, uspeli su da spreče neka priznanja, od deset, koja pokušavamo da realizujemo, oni stopiraju oko 60 odsto. Onih 40 odsto, koje realizujemo, im mnogo smeta

- Informacije pokušavaju da dobiju i tako što ljudima prilaze na prijemima, sportskim događajima, kada su najopušteniji i kada mogu da izvuku neki podatak

- Pomno prate pisanje medija, na osnovu tekstova donose neke zaključke.

Pacoli nudio pola miliona Togu

Prištinski mediji i političari utrkuju se ko će više omalovažiti uspeh srpske države i diplomatije, pa pribegavaju lažima poput one da Dačić nudi novac, oružje i da na taj način poništava njihovu državnost.

- Oni nekome da nešto kažu? Pa Pacoli mi otvoreno kaže: "Što mi kvariš posao." Nudili su pola miliona ministru iz Toga da kaže da je nota o povlačenju priznanja Kosova falsifikat. Na to im je ministar lepo pitao zašto ponižavate i sebe i mene. Potom su ga zvali i molili da ne objavljuje javno notu. Nisu uspeli, Prištini je poslao zvaničnu notu, i to na Vidovdan. I onda kažu to je laž, falsifikat - ističe Dačić.

Vučić u septembru u UN, Vatikanu...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se tokom septembra sastati sa velikim brojem zvaničnika iz sveta, te da će, između ostalog, ići i u Vatikan.

- Idem i u Vatikan, da ih molim da ne priznaju Kosovo, mnogo toga da molim za našu zemlju - naveo je predsednik.

Vučić je, na pitanje novinara o diplomatskoj ofanzivi koju je ranije najavila premijerka Ana Brnabić, rekao da će se sastati sa 15, 20 državnika, a da će se obratiti i na Generalnoj skupštini UN, ukoliko se, kaže, nešto ne promeni.

- U Srbiju će doći turski predsednik Tajip Erdogan, kao i predsednik Češke Miloš Zeman, dok će predsednica Vlade Ana Brnabić, između ostalog, ići i u zvaničnu posetu Nemačkoj - najavio je Vučić.

Oni su do sada povukli priznanje

  • Unija Komora
  • Komonvelt Dominika
  • Surinam
  • Liberija
  • Sao Tome i Principe
  • Gvineja Bisao
  • Burundi
  • Papua Nova Gvineja
  • Lesoto
  • Grenada
  • Madagaskar
  • Solomonska Ostrva
  • Palau
  • Centralno Afrička Republika
  • Togo.

Šta Dveri kažu o bojkotu izbora pročitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA