Najnovije

RUSI GUTAJU KNEDLE! Zmaj je poleteo visoko! Kinezi kreću u tešku misiju, niko nije slutio da će otići tako daleko!

Sukob na istoku zemlje traje već više od pet godina i naneo je velike rane celom ukrajinskom narodu. I mi, Kina, prijateljska država, osećamo taj bol u srcu. Naravno, podržavamo mirno rešenje pitanja Donbasa i podržavamo sve strane u rešavanju tog pitanja. Spremni smo, takođe, da uložimo napore da se to pitanje reši - rekao je Du Vej kineski ambasador u Ukrajini na konferenciji za novinare.

Kineska vojska (Foto: eng.chinamil. com)

On, međutim, nije naveo nikakve detalje o načinu na koji bi Kina mogla da učestvuje u rešavanju situacije u Donbasu.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donjecka i Luganska, koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija — u sukobima je poginulo oko 13.000 ljudi.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu se razmatra na sastancima kontakt grupe u Minsku. Od septembra 2014. godine kontakt grupa je usvojila već tri dokumenta, koji propisuju korake za deeskalaciju sukoba, ali se on nastavlja, uprkos potpisanom primirju.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je ranije da bi sastanak "normandijske četvorke" (Rusija, Ukrajina, Francuska, Nemačka) mogao biti održan u septembru. Moskva je saopštila da nema ništa protiv održavanja novog samita u "normandijskom formatu", ali da on treba da bude pažljivo pripremljen, kako bi doneo određene rezultate.

Rusi testirali jedno moćno oružje, o čemu je reč saznajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA