Najnovije

CRNOGORCI OPET RADE O GLAVI SRBIMA: Milo šalje izaslanika na "proslavu" u Kninu!

Nakon prošlogodišnje bure i u srpskoj i u crnogorskoj javnosti, koju je podigla odluka podgoričkih vlasti da na obeležavanje godišnjice "Oluje" u Kninu pošalje izaslanika, sva je prilika da će se ove godine dogoditi isto.

Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

Crna Gora je, naime, donela odluku da će i ove godine poslati svog predstavnika, koji će sa hrvatskim vlastima "proslavljati" vojnu akciju u kojoj je svoje domove moralo da napusti više od 250.000 Srba, od kojih su neki otišli na put bez povratka, ne stigavši do Srbije.

Potvrda da će se to i desiti stigla je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, i to kao odgovor na poslaničko pitanje poslaniku Demokratskog fronta u crnogorskoj skupštini Jovanu Vučuroviću.

- U skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom, a pogotovo između saveznika unutar NATO, diplomata iz ambasade biće i ove godine prisutan na događaju - poruka je crnogorskog MSP-a.

I zaista, odluka o tome da li Crna Gora u ovoj šaradi, koja se svake godine pretvara u mesto gde se raspiruje nacionalizam i veličaju nekažnjeni zločini, jeste ona koju donosi jedna suverena država. Međutim, u istoj toj državi gotovo polovinu njenog stanovništva čine oni koji se izjašnjavaju kao Srbi (mada ni Crnogorci nisu bolje prošli u tim dejstvima hrvatske vojske).

Vučurović: Ponižavajuće za Crnu Goru

Na informaciju o učešću crnogorskog predstavnika na obeležavanju "Oluje" reagovao je poslanik koji se i interesovao za ovu, mnogi će reći sramotnu, odluku.

- Prisustvovati skupu na kome se slave etnička čišćenja, ustaški zločini u "Oluji", "Bljesku", Medačkom džepu i drugim je ponižavajuće za Crnu Goru. Tamo peva jedan Tompson i njemu slični, slaveći ideologiju iz Drugog svetskog rata koja je pobila milion Srba, Roma i Jevreja. Slave se i oni koji su pobili naše ljude iz nikšićko-šavničke grupe u splitskoj "Lori" na najmonstruozniji način - rekao je Vučurović.

"Skandalozan potez. I oni su učestovali u tom ratu kao i Srbija"

Kako Savo Štrbac iz Dokumenataciono-informativnog centra Veritas navodi, ovo je neprimeren potez zvaničnika Crne Gore.

- Skandalozan potez u svakom slučaju, a takođe je ovako nešto neprimereno jer su upravo Srbija i Crna Gora činile istu državu u vreme rata. Hrvatska je tužila SRJ za genocid, a Crna Gora je bila deo te iste države. Čini mi se da je cilj ovakvog poteza jasan, a to je ulagivanje i dodvoravanje Hrvatskoj čiji im je glas potreban za ulazak u Evropsku uniju. Svi znamo da su Crnogorci bili žestoki ratnici u tom ratu naročito u području juga Hrvatske , a sad idu na obležavanje "dana pobede" - rekao je za "Blic" Štrbac.

Iako crnogorski zvaničnici svoju poprilično diskutabilnu odluku pravdaju činjenicom da je Crna Gora samostalna i suverena država, Štrbac smatra da to ipak sa moralne tačke gledišta nije ispravno prema Srbiji.

- Nesporno je da su oni sada suverena i samostalna država i tako i idu u Hrvatsku. Imaju pravo da rade šta hoće, a i Srbija im nista ne može zabraniti, ali ovo je pitanje više koliko je to moralno i koliko je to bratski prema Srbima sa kojima su bili zajedno u toku rata, a i posle rata - kaže Štrbac.

Drugu godinu zaredom ista praksa

Ovo će biti druga godina zaredom da Crna Gora šalje nekoga da u njeno ime prisustvuje ovom događaju, kome se odaziva retko ko iz regiona, a još manje iz Evrope. To, međutim, ne smeta crnogorskim vlastima da budu na njemu, što su demonstrirali prošle godine, i još pojašnjavali da je reč o dobrosusedskim odnosima, i da Crna Gora ne želi da bije tuđe bitke, kao ni da proslavlja bilo čije pobede ili poraze.

Kako bi to dokazala, čini se da je ipak "izabrala stranu", poslavši crnogorskog pukovnika Ivana Mašulovića iz Nikšića, koji je tada bio na funkciji vojno diplomatskog predstavnika - izaslanika odbrane u Hrvatskoj.

Tada je pojašnjeno da je on u Kninu boravio na poziv domaćina, "u skladu sa uobičajenim diplomatskim protokolom".

Ovo je još jedan događaj koji je zapravo bio "prst u oko" Srbiji, koja svakog 4. avgusta obeležava godišnjicu najvećeg etničkog čišćenja u novijoj istoriji. Ali ne i jedini.

Svemu tome veliki doprinos daje crnogoski predsednik Milo Đukanović, koji širi propagandu o "velikoj Srbiji" i koji potencira stav da najveći problemi na Balkanu dolaze iz Beograda, a prilikom svoje inauguracije govorio je čak i da je Crna Gora bila srpska kolonija.

Kolinda otkrila spomenik zlotvoru, pa počela da preti Srbima! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA