Najnovije

UJEDINJENOM KRALJEVSTVU SE BLIŽI KRAJ? DŽonson bi mogao da bude poslednji premijer zajedničke države!

Boris DŽonson je prvi britanski premijer koji se sa devojkom uselio u Dauning strit 10, ali bi ujedno mogao da bude i poslednji premijer Ujedinjenog kraljevstva.

Boris DŽonson (Foto: Jutjub)

DŽonson se jako trudi da svima stavi do znanja da voli svoju zemlju, tačnije, da voli uniju između Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske. Na žalost, ova ljubav nije uvek uzvraćena.

Novi premijer je prošle godine posetio četiri dela kraljevstva, ali se suočio sa brojnim demonstrantima koji dovode u pitanje njegov radikalan pristup Bregzitu. DŽonson se drži svoje odluke da će zemlju izvesti iz EU do 31. oktobra i sasvim je jasno da će to učiniti po cenu izlaska bez dogovora.

Međutim, dok se DŽonson svim silama bori da izvuče državu iz EU, on rizikuje drugu, stariju i za njega mnogo važniju uniju.

Još pre puta u Edinburg, njegovi protivnici su upozorili da bi DŽonson mogao da postane poslednji premijer Ujedinjenog Kraljevstva. Nigde se nisu čula glasnija upozorenja nego u Škotskoj, gde je vecina građana odbila izlazak iz EU 2016. godine, gde pokret za škotsku nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva seže decenijama unazad i gde je premijerka Nikola Sterdžon raspisala novi referendum o napuštanju Velike Britanije.

Ona samo čeka da vidi da li će Bregzit približiti Škotsku tom cilju, piše "NJujork tajms". Kako se ističe, nagli raskid sa EU bi takođe mogao da destabilizuje mirovni proces u Severnoj Irskoj, a razgovori o tome su pokrenuli i raspravu o ujedinjenoj Irskoj.

Škot i bivši premijer Gordon Braun je u nedavnom članku "Ujedinjeno Kraljevstvo je u smrtnoj opasnosti" uputio zloslutno upozorenje DŽonsonu.

U Velsu su DŽonsona kritikovali da nije imao plan za sprečavanje najtežih posledica Bregzita bez dogovora za velške farmere. Premijer Velsa Mark Drejfild rekao je da je DŽonson pokazao "duboko zabrinjavajući nedostatak detaljnog planiranja".

A u Severnoj Irskoj, koja bi se suočila sa najtežim posledicama izlaska bez dogovora podizanjem čvrste granice sa Republikom Irskom i mogućim povratkom u mračne dane sektaškog nasilja, novog premijera su dočekali protestanti sa parolama "Bregzit znači granice".

To su veliki problemi za premijera koji je svoj mandat osvojio na osnovu dva obećanja - da će isporučiti Bregzit do 31. oktobra i da će ujediniti svoju zemlju, podseća Bi-Bi-Si.

Očuvanje unije unutar zemlje je od presudne važnosti za DŽonsona koji je sada i na čelu vladajuće partije koja se formalno zove Konzervativna i unionistička stranka.

- Uopšte se ne bih čudio ako Bregzit bez dogovora budući istoričari budu smatrali događajem koji je doveo do raspada Velike Britanije - rekao je Rob Ford, profesor politike na univerzitetu u Mančesteru.

DŽonson je pokušao da smanji rizik raspada unije, obećavši stotine miliona funti za Škotsku, Vels i Severnu Irsku i apelujuci na obnovu “veza koje vezuju Ujedinjeno Kraljevstvo.” Pored toga, ublažio je ton kada je reč o Bregzitu.

Međutim, napetosti su pojačane DŽonsonovom odlukom da otpusti iz kabineta Dejvida Mandela, bivšeg državnog sekretara za Škotsku. U Škotskoj strahuju da je Bregzit toliko radikalizovao torijevce da odustaju od njihove tradicionalna posvećenost uniji.

Iran napravio još korak u smanjenju poštovanja nuklearnog sporazuma! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA