Najnovije

ZASTRAŠUJUĆ DIZAJN I ODLIKE: Počelo testiranje novog ruskog stelt strateškog bombardera PAK DA! (VIDEO)

Novi ruski strateški bombarder nove generacije PAK DA (Perspektivnый aviacionnый kompleks dalьneй aviacii) razvijen je za ruske vazduhoplovne snage i trebao bi započeti letna ispitivanja na aerodromu Žukovski koji se nalazi u blizini Moskve, saopštila je kompanija Tupoljev koja je inače specijalizovana za razvijanje nekada sovjetskih a danas ruskih bombardera.

Pak Da bombarder (Foto: Jutjub)

“Predstoje veliki planovi za testiranje i dalji razvoj jako nadograđenih aviona Tu-22M3M, Tu-160 i Tu-95MS, paralelno sa ovim radovima provode se veliki radovi na novom strateškom avionu PAK DA” rekao je Aleksandar Konjuhov, generalni direktor kompanije Tupoljev na svečanom sastanku posvećenom 70. godišnjici centra za testiranje aviona na aerodromu Žukovski.

Fabrička oznaka novog strateškog aviona je Izdelije 80.

Žukovski će se u budućnosti koristiti kao mesto za letna ispitivanja vojnog transportnog aviona srednje veličine, kao i nadzvučnog putničkog aviona nove generacije.

“Planovi takođe predviđaju stvaranje i pokretanje centra za održavanje aviona Tu-204 i Tu-214 na aerodromu Žukovski do kraja 2019. godine.

Sam centar za testiranje letelica na aerodromu Žukovski napravljen je na inicijativu uglednog sovjetskog konstruktora Andreja Tupoljeva 1949. godine od kada je ovaj centar korišten za testiranje svih letelica koje je dizajnirao konstrukcioni biro Tupoljev.

Ranije je šef Odbora za odbranu i bezbednost u gornjem domu ruskog parlamenta Viktor Bondarov rekao da su radovi na avionu PAK DA dizajniranom da zameni Tu-22M3, Tu-95MS a nešto kasnije i Tu-160 u završnoj fazi.

PAK DA bi se trebao praviti u KAPO fabrici u ruskom gradu Kazan. Detalji kao i izgled budućeg ruskog strateškog bombardera nisu poznati, ali se zna da će novi bombarder kao motor koristiti varijantu motora Kuznjecov NK-32, u varijanti NK-65 koja u sebi ne sadrži komoru za dodatno sagorevanje.

Očekuje se da će isporuke novog bombardera za ruske vazdušne snage početi od 2025. godine do 2030. godine pošto budu završena sva neophodna ispitivanja.

Konjuhov, generalni direktor Tupoljeva je rekao da je vreme stvaranja novog strateškog bombardera uporedivo sa stvaranjem nadzvučnog putničkog aviona Tu-144 i iznosi oko pet do sedam godina.

Pročitajte OVDE kakav je to genijalan sistem Iran kupio od Rusije.

Izvor: logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA