Najnovije

VREME JE DA SE PREĐE SA REČI NA DELA: Zaharova najavila oštre uzvratne mere Rusije!

Odgovor na američke akcije protiv ruskih medija je razrađen, mere će se primeniti u slučaju ograničavanja njihove delatnosti i biće iznenađenje, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Marija Zaharova (Foto: RIA novosti)

- Da li su razrađene (uzvratne mere)? Naravno, one su razrađene. Da li će se primeniti kao odgovor ako rad, naročito televizije RT, bude blokiran u SAD? A možete ga blokirati na različite načine. Da, hoće, rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za medije. Na pitanje kakve će konkretno biti ove mere, Zaharova je odgovorila da će „biti iznenađenje“. Pri tome je istakla da Moskva ne smatra primenu ovih mera kao cilj sam po sebi. - Televizija RT trenutno u SAD doživljava različite pritiske, uključujući i zahtev Vašingtona da se televizija registruje kao strani agent i priloži detaljne lične podatke za sve zaposlene, što je direktan pokušaj američkih vlasti da onemogući rad ruskog medija u SAD.

O borbi protiv terorizma

Govoreći o borbi protiv terorizma, Zaharova je rekla da Rusija želi da uspostavi produktivnu saradnju sa zapadnim kolegama. - Želimo konstruktivni dijalog, operativnu razmenu informacija, konsolidaciju napora. Da pređemo sa veoma važnih i neophodnih rezolucija na ravan prakse, rekla je Zaharova. Kao primer spremnosti Rusije za saradnju, portparolka je navela slučaj braće Carnajev, koji su organizovali teroristički napad 15. aprila 2013. godine na Bostonskom maratonu. Zaharova je podsetila da su godinu dana pre terorističkog napada obaveštajne službe Rusije upozorile američki FBI „o sumnjivim aktivnostima Carnajevih na teritoriji SAD“. - To vam je primer kako Rusija stvarno pokušava da uspostavi produktivnu saradnju sa našim zapadnim kolegama o pitanjima protivterorizma, istakla je ona. - Dobili smo zanimljiv odgovor: Ne brinite, sve je pod kontrolom, nije potrebna nikakva saradnja sa ruskom stranom, to su naši ljudi. To su rekli američki partneri, dodala je Zaharova. Da podsetimo, u severnom delu Bostona 15. aprila 2013. godine zagrmela je serija eksplozija nedaleko od cilja poznatog Bostonskog maratona u trenutku kada je glavna grupa sportista završavala trku. U tragediji je poginulo troje ljudi. Povređenih je bilo 176. Braća Tamerlan i DŽohar Caranajev proglašeni su krivim za organizovanje terorističkog napada. DŽohar je uhapšen 20. aprila. Tamerlan je 19. aprila preminuo od povreda nastalih tokom ranjavanja tokom razmene vatre sa policijom. U bostonskom sudu je 10. marta 2015. godine počelo saslušanje u slučaju Carnavejeva optuženog prema 30 tačaka. Porota je DŽohara Carnajeva u maju 2015. osudila na smrtnu kaznu. A kako se Rusi bore protiv terorizma u Siriji, možete da pogledate na snimcima OVDE.

O Kataloniji

Moskva se nada da će parlamentarni izbori u Kataloniji pomoći u prevazilaženju krize u regionu, rekla je Zaharova. - Očekujemo da će prevremeni izbori u Kataloniji zakazani za 21. decembar biti važna etapa u prevazilaženju krize i dovesti do stabilizacije rada državnih i opštinskih institucija vlasti, naglasila je Zaharova. Zaharova je dodala da Moskva nastavlja da razmatra situaciju u Kataloniji kao unutrašnju stvar Španije i nada da će se kriza rešiti u skladu sa važećim zakonima, uz poštovanje demokratskih principa i ljudskih prava. Izvor: rs.sputniknews.com, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako Zaharova igra Kaljinku:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA