Najnovije

GRACIOZNI NEBESKI PREDATOR: Od 2020. stiže „Super Suhoj“! (VIDEO)

Vazdušno-kosmičke snage ruske armije će se od kraja sledeće godine početi popunjavati modernizovanim lovcima „Super Suhoj“. Radi se o letelici koja će u velikom broju parametara nadvisiti postojeći borbeni avion Su-30SM, koji slovi za jednog od najboljih lovačkih aparata na svetu. Ruski mediji su došli do određenih podataka šta ćemo sve videti na ovom avionu.

SU 30 SM1 (Foto: Jutjub)

Kako prenosi internet portal „Izvestija“, rusko Ministarstvo odbrane je već naručilo prvi kontingent modernizovanih višenamenskih borbenih aviona Su-30SM1 (negde se spominje i oznaka Su-30SMD prim.prevodioca). Ovi avioni su modernizovani na osnovu iskustava borbene eksploatacije aviona Su-30SM na prostoru Sirije-prenosi internet portal Vzgljad, a ruski mediji su ga već prozvali “Super Suhoj”.

„Super Suhoj“ je opremljen jačim motorima AL-41F-1S, koji se inače nalaze na lovcima 4++ generacije Su-35. Ovaj motor ima jači potisak od svog prethodnika, kao i upravljive mlaznice pomoću kojih avion može da izvodi izuzetno složene letne manevre. Na primer, on može da lebdi u vazduhu i ostvari brzinu kao helikopter. Pored toga „Super Suhoj“ će postati i znatno ekonomičniji. Motori AL-41F-1S imaju 4h duži upotrebni resurs, a troši i manje goriva.Još jedna novina je i integracija snažnog rada sa faznom antenskom rešetkom No35 „Irbis“. Ovaj radar se nalazi u samom svetskom vrhu kada je u pitanju daljina detekcije protivnika.

Su-30SM1 će takođe dobiti i nova ubojna sredstva kao što su  visokoprecizne avio-bombe KAB-250 i krstareće rakete klase „vazduh-zemlja“ X-59MK2.

KAB-250 je specifično razvijena za ruski avion pete generacije Su-57, i prilagođena nošenju u unutrašnjim borbenim spremnicima. Međutim, bez obzira na svoj izgled koji je prilagođen tom zahtevu, ovu bombu mogu da nose i drugi avioni čije se podvesne tačke nalaze uglavnom spolja, na krilima ili ispod trupa aviona. Takav sučaj će da bude i sa najnovijom modernizovanom varijantom Su-30SM1.

Bomba je konstruisana na osnovu klasične aerodinamičke šeme. Radi povećanja njenog operativnog doleta prilikom otpuštanja sa avionske platforme, ali i njenih manevarskih sposobnosti, dograđena su aerodinamička krila. Osnovni imperativ prilikom njene konstrukcije je bio da se obezbedi visoka tačnost pogotka (odstupanje od cilja ne veće od 5 metara) u uslovima gde avion ne ulazi u zonu neposrednog dejstva protivničke PVO. Da bi se postigla ovakva preciznost, ruski konstruktori su primenili sistem kombinovanog navođenja aviobombe, koja se u početnom i srednjem delu svoje putanje navodi putem inercijalno-satelitske aparature, a u završnom delu putanje (na nekih 2-3 km od cilja) navođenje preuzima termovizijska glava za samonavođenje, koja sa korelacionim algoritmom obrade informacija, automatski selektira i prati cilj obrušavajući se na njega sa „snajperskom“ preciznosti.Takođe, kada je opremljena sa laserskom glavom, bomba se može navoditi putem laserskog snopa koji može da se emituje iz vazduha ili sa kopna (pešadija sa kopnenim laserskim obeleživačima cilja). Primena termovizijske glave za samonavođenje obezbeđuje visoku otpornost bombe na elektronsko ometanje od strane protivnika (napomena: prilikom snažnog elektronskog ometanja, dolazi do opstrukcije i pucanja kanala koji satelitski navodi bombu na cilj. Tada na scenu stupa inercijalno navođenje koje dovodi bombu u reon cilja taman toliko da ga zahvati termovizijska glava za samonavođenje, koja potom preuzima upravljanje nad bombom do udara u cilj). Bomba je teška 250kg od čega na eksplozivno punjenje otpada 50% njene ukupne težine. Opremljena je parčadno-rušećim tipom bojeve glave.

Raketa klase vazduh-zemlja H-59MK2, u stvari predstavlja radikalno modernizovanu koncepciju protivbrodske rakete H-59MK „Ovod-MK“. Ova raketa je namenjena za uništavanje nepokretnih kopnenih ciljeva, kao što su veći objekti i infrastrukura neprijatelja. Opremljena je različitim tipovima sistema sa upravljanje, kao što je inercijalni sistem navođenja sa kojim je integrisan elektro-optički blok i sistem satelitske navigacije GLONAS. Kod nje je u potpunosti primenjen princip „ispali i zaboravi“. Radi se o raketi izuzetno velike preciznosti i razorne moći. Na maksimalnom dometu koji je projektovan na 300 km, ova raketa ima odstupanje od cilja svega 2-5 metara, što je potpuno nebitno ako se zna da nosi bojevu glavu nabijenu sa čak 350kg visokobrizantnog eksploziva. Prilikom svog krstarenja, raketa koristi izuzetno nizak profil leta, tako da predstavlja teško uočljiv cilj za neprijateljske radare. Uostalom, i sama tehnologija njene izrade zasnovana je na principima koji dodatno smanjuju njenu radarsku refleksiju. Pored probojno-rušeće bojeve glave H-59MK2 može da bude opremljena i kasetnom bojevom glavom za uništavanje većih skupina neprijateljske žive sile i oklopne tehnike. Ukratko radi se o izuzetno sofisticiranom projektilu sposobnom da sa lica zemlje zbriše veliki broj različitih zemaljskih ciljeva, bez obzira na njihovu veličinu i stepen zaštićenosti.

Prvi modernizovani avioni se u jedinicama VKS očekuju do kraja naredne godine, kada će početi njihova masovnija proizvodnja i uvođenje u vazduhoplovne jednice. Paralelno će svi operativni avioni Su-30SM koji se trenutno nalaze u eksploataciji biti dovedeni do novog standarda.

Pročitajte OVDE kakva je to drama na nebu a tiče se aviona, ponosa SAD.

Izvor: bog-rata. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA