Najnovije

PEKING UPOZORAVA DEMONSTRANTE: Ne igrajte se sa vatrom i ne potcenjujte nas!

Kineski zvaničnik zadužen za Hong Kong rekao je da je samo pitanje vremena kada će biti kažnjeni organizatori višenedeljnih, ponekad nasilnih, protesta u tom kineskom regionu sa specijalnim statusom.

Kina (Foto: Jutjub)

AP prenosi da komentari portparola kineskog kabineta ukazuju da će Peking zauzeti čvršći stav prema protestima i da nema nameru da počne dijalog o zahtevima demonstranata za političkim reformama.

On je pozvao građane da odbiju pozive demonstranata i njihov promotivni materijal, kao i da se suprotstave prekidima u saobraćaju.

BBC prenosi upozorenje Pekinga demonstrantima da se ne "igraju vatrom" i da ne "potcenjuju snagu odgovora vlade".

Istoveremno, grupa aktivista sa maskama i šeširima održala je danas konferenciju za novinare, prvu od početka dvomesečnih protesta, sa koje su pozvali liderku Hong Konga Keri Lam da narodu vrati moć i da se "pozabavi" njihovim zahtevima.

Oni su poručili da nemaju veze ni sa jednom političkom partijom ili organizacijom i istakli da je njihov cilj da stvore platformu za građane Hongkonga preko koje će moći da iskažu svoje nezadovoljstvo vladom i policijom.

Aktivisti su se obratili samo dan nakon što je policija bacila suzavac na demonstrante širom Hong Konga.

Demonstracije su počele zbog zakona o ekstradiciji koji predviđa da se građaninu Hong Konga može suditi u centralnoj Kini, ali su kasnije prerasli u širi protest protiv gradske uprave i centralne vlade u Kini.

Pročitajte OVDE poverljivi izveštaj UN.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA