Najnovije

ADEN GORI: Novi pokušaj državnog udara u Jemenu! Pucnji na sve strane! Broj poginulih raste iz časa u čas!

Separatisti iz Južnog prelaznog saveta pozvali su na smenu vlasti, na čelu sa predsednikom Jemena Abduom Rabuom Mansurom Hadijem, kog podržava Saudijska Arabija.

U Adenu se vode žestoke borbe (Foto: Jutjub)

Odredi separatista su preduzeli pokušaj puča u južnoj prestonici Adenu, gde su u području predsedničkog dvorca napali militante islamske oružane milicije „Islah“. U sukobima ima poginulih i povređenih.

Ranije je zamenik šefa Južnog prelaznog saveta Hani ben Brejk objavio sveopštu mobilizaciju, optuživši predsednika Abda Rabua Mansura Hadija za vezi sa „Muslimanskom braćom“. U rukama separatista se nalazi rejon Hor Makser, odakle prete predsedničkom dvorcu „Mašik“.

Prema podacima „Dejli stara“, JUPS, koji je formiran 2017. godine i koji kontroliše veliki deo Južnog Jemena, ima podršku susednih Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su učestvovali u jemenskom konfliktu u sastav arapske koalicije. Početkom jula, Ujednjeni Arapski Emirati objavili su da menjaju svoju politiku i počeli da povlače vojne kontingente iz Jemena.

Pre ujedinjenja severnog i južnog dela Jemena 1990. godine, na jugu je postojala Narodna Demokratska Republika Jemen, sa prestonicom u Adenu.

Pročitajte OVDE oštro saopštenje sirijskih vlasti.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA