Najnovije

AMERI PRONAŠLI SAVEZNIKA! JEDNOG! Pompeo hvali čuvene "pomorske stručnjake" za učešće u antiiranskoj armadi!

Mnoge države su odbile poziv SAD-a da zajedno patroliraju Ormuskim moreuzom kako bi „zaštitile“ zapadne brodove od Irana, ali je Velika Britanija još jednom uspostavila „posebnu vezu“, oduševivši visokog američkog diplomatu.

Britanski ratni brod (Foto: Jutjub)

Američki državni sekretar Majk Pompeo izgledao je posebno zadovoljan nakon što se u sredu sastao sa svojim novoizabranim britanskim kolegom Dominikom Rabom u Londonu, zbog odluke Londona da "pomaže u zaštiti slobode plovidbe u Ormuskom moreuzu."

„Imate vekove pomorske stručnosti za svojim pojasom, tako da razumete važnost zaštite međunarodnog brodarstva od neisprovociranih napada", rekao je Pompeo britanskom kolegi tokom njihove kratke konferencije za štampu u Stejt departmentu, nazivajući potez Londona "pobedom smislenog i efikasnog multilateralizma".

Vašington mesecima pokušava da da stvori međunarodnu pomorsku armadu koja bi patrolirala ključnom brodskom trasom, prvo pokušavajući da optuži Iran za sumnjive napade na četiri tankera u junu. Pokušaj nije uspeo nakon što su vlasnici tankera izrazili skepticizam prema američkoj verziji događaja.

Potom se London umešao. Vlasti Velike Britanije u Gibraltaru su 4. jula zaplenile tanker za koji su navele da ilegalno prevozi iransku naftu u Siriju. Iran se osvetio zaplenom tankera pod britanskom zastavom u Persijskom zalivu dve nedelje posle.

Rabov prethodnik, DŽeremi Hant je pokušao da to iskoristiti kao izgovor za "pomorski napor" koji bi predvodila EU, ali ta inicijativa nije uspela. To je potom ostavilo London samim u američkoj operaciji "Sentinel", koja je još uvek u velikoj meri na karti za crtanje.

Dok je Britanija nekada imala mornaričko carstvo širom sveta, i najveću mornaricu na svetu pre više od jednog veka, Kraljevska mornarica se smanjila na desetak fregata i šest razarača, od kojih svi brodovi nisu operativni. Glavni brod, nosač aviona "Kraljica Elizabeta", još uvek nema avione, a možda će na kraju biti „pozajmljen“ Amerikancima.

Trampova administracija jednostrano je izašla iz Nuklearnog sporazuma s Iranom u maju 2018. godine i od tada nameće nove sankcije i ograničenja Teheranu, te preti ostatku sveta sekundarnim sankcijama. Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija i Kina takođe su potpisale sporazum, ali se nisu povukle iz njega.

Pre tačno 28 godina u Bari je stigao brod sa 20.000 ljudi, visili su sa jarbola i merdevina!  Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA