Najnovije

ŠOKANTNE TVRDNJE KAJIĆA: Tadić uzimao novac od Stanka Subotića i prisluškivao Božu Maljkovića?

Povodom optužbi bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i jednog broja medija da je Aleksandar Vučić bio prisluškivan zbog kontakata sa kriminalcima, pominjući u tom svojstvu Stanka Subotića, ali i u svetlu podataka koje je predsednik Vučić izneo o metodama i neobičnim motivima prisluškivanja koja su vršena u vreme Tadićeve vladavine, želim da obavestim javnost o saznanjima do kojih sam došao tokom pisanja knjige „Ime i manipulacija: kodeks srpskih medija i povezanih grupa 2001-2016“, a smatram ih relevantnim za nastalu situaciju. 

Boris Tadić (Foto: Jutjub)

Činjenica koja može da pomogne da se razume zašto Boris Tadić kriminalcem naziva čoveka koji je pravosnažno oslobođen svih optužbi za krivična dela za koje se teretio kako u Italiji tako i u Srbiji jeste ta što se upravo on tajno sastajao sa Subotićem i to oba puta na svoju inicijativu. Prvi put 29. oktobra 2004. u hotelu „Frankfurter Hof“ u Frankfurtu, u prisustvu Miodraga Rakića i Vuka Jeremića, a drugi put godinu i po dana kasnije u kući Ružice Đinđić. 

Oba puta tema je, pored ostalog, bio novac preostao u Fondu za razvoj demokratije, koji je početkom dvehiljaditih osnovao Subotić radi pomaganja Demokratske stranke, zbog bliskih prijateljskih veza sa njenim nekadašnjim predsednikom Zoranom Đinđićem.

Subotić je na prvom sastanku pristao da preostali iznos u Fondu od 1,1 miliona evra ustupi Demokratskoj stranci za namene koje organi te stranke odluče, dok je na drugom Tadić saopštio Subotiću da je stranka odlučila da novac bude dodeljen udovici pokojnog premijera. 

Nakon predloga da se novac najpre prebaci na račun u Švajcarskoj, pa u Nemačkoj, Subotiću stiže u najmanju ruku čudan zahtev da novac preda u gotovini. Pošto toliki iznos iz banke ne može da se podigne jednokratno, Subotić je bio prisiljen da novac podiže postepeno i da ga preko posrednika, svojih poslovnih saradnika i ličnih prijatelja, među kojima su bili i Olivera Ilinčić i Božidar Maljković, u periodu od oko šest meseci dostavlja deo po deo.

Svaki kontakt sa Subotićem prekinut je pošto mu je po Draganu Šutanovcu bilo poručeno da je Tadić veoma ljut na njega što je isplata trajala toliko dugo i što gotovina nije mogla biti brže preneta. Samo dva meseca po dostavljanju poslednjeg dela, sredinom 2007, za Subotićem je u Srbiji raspisana poternica kao osumnjičenom za šverc cigareta tokom devedesetih. 

Tadićeva supruga Tatjana, koja je bila porodični prijatelj sa Maljkovićima, ubrzo posle toga prekinula je kontakt sa njima, da bi proslavljeni košarkaški trener preko prijatelja iz BIA saznao da se nalazi na merama prisluškivanja zbog prijateljstva sa Subotićem i da je Tadić to naredio iz straha da Subotić planira da mu se osveti zbog izvlačenja novca neposredno pred krivični progon. 

Stanko Subotić je takođe i švajcarski državljanin, što je u velikoj meri otežavalo njegovo direktno prisluškivanje.

Vučić objavljuje još poverljivih dokumenata! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA