Najnovije

KIM DŽONG UN ŽELI SASTANAK SA TRAMPOM LICE U LICE: Evo šta planira lider Severne Koreje

Severna Koreja je, po svemu sudeći, spremna da nastavi dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama na temu denuklearizacije, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova ove zemlje.

Kim DŽong Un (Foto: Jutjub)

Zamenica ministra spoljnih poslova Severne Koreje, gospođa Čo, poručila je da je njena zemlja voljna da nastavi sveobuhvatne razgovore u okruženju koje budu dogovorile obe strane.

NJena izjava je usledila nakon što je američki državni sekretar, Majk Pompeo, izrazio očekivanje da će dijalog o nuklearnom naoružanju imati svoj nastavak.

Nekoliko sati nakon što je zamenica ministra saopštila dobre namere svoje zemlje, Severna Koreja je navodno lansirala dva projektila kratkog dometa i time nastavila praksu testiranja raketa.

Na prvom sastanku dvojice predsednika, Donalda Trampa i Kim DŽong Una, ugovorili su potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva, ali bez preciziranja načina za realizaciju tog plana.

Diskusija o detaljima rešenja za razoružanje prekinuta je u februaru, tokom drugog samita u Hanoju.

Šta je poručila Severna Koreja?

Gospođa Čo je u ponedeljak izjavila da je Severna Koreja spremna da se suoči sa Amerikom "licem u lice", u vreme i na mestu koje strane budu ugovorile krajem ovog meseca. Ovu priliku je iskoristila i da pozove zvanični Vašington da na sastanak dođe sa novim idejama ako nastoji da postigne održiv sporazum.

“Želim da verujem da će Sjedinjene Američke Države ponuditi rešenje koje će odražavati interese obe strane i da će kao takvo biti prihvatljivo za nas”, bila je jasna zamenica ministra.

Kako podseća Bi-Bi-Si, poslednji samit Tramp-Kim okončan je nakon što strane nisu uspele da postignu dogovor o ukidanju sankcija.

U junu su se severnokorejski i američki lider sastali u demilitarizovanoj zoni između dve Koreje.

Tokom kratke diskusije dvojica predsednika su se usaglasila oko cilja da se dijalog nastavi, ali to se još uvek nije desilo.

“Imam dobre odnose sa predsednikom Kimom. Sastanci su uvek pametno rešenje. Videćemo šta će se dešavati ubuduće, rekao je Tramp u ponedeljak.

Šta je sa novim nuklearnim testovima?

Južnokorejski vojni zvaničnici kažu da su u utorak oko 7 časova ispaljena dva projektila u pravcu mora.

Testovi su izvedeni prema istoku, iz provincije Južni Pjongan, dok su projektili prešli oko 330 kilometara. Kao odgovor na ovaj događaj, održan je sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost.

Pročitajte OVDE kakav je prljavi trik hteo da izvede Izrael, a tiče se špijunaže.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA