Najnovije

NOVA ZVER DOLAZI NA SCENU: Libijci uparili višecevni lanser raketa „Grad“ sa PVO sistemom „Osa“

U Libiji je primećeno neobično samohodno lansirno vozilo. Na šasiji višecevnog lansera raketa čehoslovačke proizvodnje RM-70 montirane su tri rakete 9M33 koje koristi sovjetski PVO sistem „Osa“.

Višecevni bacač raketa (Foto: Jutjub)

Na tviteru se pojavila fotografija najnovijeg mutanta kojeg su napravili inženjeri koji se nalaze u okviru jedinica fedmaršala Halife Haftara. Samohodno oruđe je primećeno na jugo-istočnim obodima Tripolija. U prvi mah se pretpostavljalo da se radi o sredstvu koje je namenjeno za protivvazduhoplovnu odbranu. Naime, Na šasiji višecevnog lansera raketa čehoslovačke proizvodnje RM-70 montirane su tri rakete 9M33 koje koristi sovjetski PVO sistem „Osa“.

Međutim, brojni vojni eksperti sumnjaju da je ovo sredstvo namenjeno za gađanje viljeva u vazduhu. Kod njega ne postoji radar, koji je sposoban da efikasno navodi raketu na vazdušni cilj. Dakle, verovatno se radi o raketama koje će se upotrebvljavati za udare po ciljevima na zemlji.

Montiranje oružja različite vrste na kopnene platforme nije tako redak slučaj u Libiji. Primećeno je da su zaraćene strane u ovoj zemlji za ovu namenu koristile PVO rakete S-125 i rakete klase vazduh-zemlja H-29.Po svemu sudeći snage fedmaršala Haftara u rezervi imaju velike količine raketa 9M33, čim ih imaju za gađanje ciljeva na zemlji.

Ova raketa je dugačka 3,15 m dok je raspon krila 650mm. Kalibar bojeve glave je 206mm. NJen efektivni domet je oko 9,000 metara. Brzina koja ostvaruje prilikom svog leta je 1,51 maha. Pogoni je raketni motor na čvsrto gorivo. Ukupna njena masa je oko 128kg, dok na parčadnu bojevu glavu otpada 15kg. Opremljena je nekontantnim upaljačem.

SSSR i zemlje Varšavskog pakta su bili osnovni isporučioci naoružanja i vojne tehnike za libijsku armiju. Na primer. Čehoslovačka je Libiji prodala školsko-borbeni avion L-39, licencne tenkove nastale na bazi sovjetskog T-55. Dalje, tu sus e našli oklopni transporteri na točkovima i gusenicama OT-64 i OT-62. Samohodne haubice kali.152mm „Dana“ i čehoslovačka varijanta VLR „Grad“ koja je nosila oznaku RM-70.

Moćna ruska balistička raketa može da uništi SAD! Više o tome OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA