Najnovije

RUSKA ŽENSKA TENKOVSKA JEDINICA PREGAZILA MUŠKARCE: Ovako su Anastasija, Marina i Darja izdominirale (VIDEO)

Rusija je nedavno na Tenkovskom biatlonu, koji se održao u Alabinu pored Moskve prvi put od raspada Sovjetskog Saveza predstavila žensku tenkovsku posadu, koja je regrutovana i osposobljena da upravlja i puca iz tenka T-80.

Tenk T-80 (Foto: jutjub)

U ruskoj vojsci nije nikakva novina da služi veliki broj predstavnica nežnijeg pola, ali po prvi put od kada su tenkovi uvedeni u operativnu upotrebu prvo Crvene armije, a kasnije armije SSSR-a i Vojske Ruske federacije formirali su čistu žensku tenkovsku posadu.

Tako su žene po prvi put dobile priliku da kao njihove muške kolege upravljaju eltinim ruskim tenkom T-80 težine nešto više od 40 tona, koji zahvaljujući gasnoj turbni ili dizel motoru može da razvije brzinu od 80 kilometara na čas.

Rusija je prvu žensku tenkovsku posadu predstavila na letnjim vojnim igrama. Uprkos tome što su naletele na brojne pozitivne reakcije, prva ženska tenkovska posada naletela je i na brojne kritike, da ženama nije mesto u tenku, jer u slučaju kvara ili problema sa gusenicama nisu dovoljno snažne da bi rukovale sa mehanikom tenkao, kao što to rade muškarci. Ono što je za sad poznato sve tri tenkistkinje dolaze iz vojnih porodica. NJihova imena su Anastasija Baranova, Marina Puškarjeva i  Darja Sirotenko. 

NJih tri se baš i ne slažu sa kritikama, iako nemaju dugogodišnje iskustvo rada sa tenkom, jer su pre svega bile angažovane kao medicinsko osoblje i to hirurgije, terapije i framacije. Interesantno je da čak pre grdosije kakva je T-80 nisu bili obučene ni za upravljanje lakim oklopnim vozilima. Šok je usledio kada su na vojnim igrama uništile konkurenciju muških kolega i time se upisale u tenkovski istorije Rusije.

Kako su se kvalifikovale za tenkistkinje: Interesantno je da su u prijavi za prvu žensku posadu mogle samo da konkurišu Ruskinje koje su zaposlene već u vojsci. Morale su proći psihološki test, test fizičke sposobnosti. Morale su obaviti i opitne vožnje i za to vreme živeti u kasarni čuvene Tamanske divizije. NJihov svakodnevni radni dan započinje u šest ujutro, zatim fizčke vežbe, doručak, a onda slede predavanja i kurs vožnje. Kako kažu najteži deo obuke predstavlja im ručno slaganje tenkovskih projektila jer nijedan nema manje od 19 kilograma, a potrebno ih je u tenk staviti više od 10. Najlakši deo kako one kažu predstavlja sama vožnja tenka T-80, koja prema njihovim rečima nimalo se ne razlikuje od vožnje automobila.

Kako su srpski i ruski “raketaši” podigli “Slovenski štit”, saznajte OVDE.

Izvor: moskisvet. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA