Najnovije

ŠTA SE ZAISTA DESILO U BELOJ KUĆI? Sukob između Trampa i Boltona trajao mesecima, a ovo je presudilo (VIDEO)

Predsednik SAD Donald Tramp otpustio je DŽona R. Boltona, svog trećeg savetnika za nacionalnu bezbednost, u utorak zbog nesuglasica oko načina rešavanja velikih izazova poput Irana, Severne Koreje i Avganistana.

Bolton i Tramp (Foto: flickr. com)

Tramp je objavio odluku na Tviteru.

- Obavestio sam DŽona Boltona da njegove usluge više nisu potrebne u Beloj kući. Snažno se nisam složio sa mnogim njegovim predlozima, kao ni drugi u upravi, i zato sam zamolio DŽona za njegovu ostavku, koja mi je data jutros. Zahvaljujem DŽonu na usluzi. Imenovaću novog savetnika za nacionalnu bezbednost sledeće nedelje - napisao je Tramp. 

NJegov odlazak dolazi nakon što Tramp pokušava da uspostavi diplomatske veze sa dva najupornija neprijatelja Sjedinjenih Država, naporima koji su uznemirili tvrdokorne administratore, poput Boltona, koji na Severnu Koreju i Iran gleda kao duboko nepouzdane.

Napetost između Trampa i Boltona pogoršana je poslednjih meseci odlukama predsednika da otkaže planirani vazdušni napad na Iran u znak odmazde zbog obaranja američkog drona i odluke da se sastane sa Kim DŽong-unom u demilitarizovanoj zoni i pređe u Severnu Koreju.

Bolton je favorizovao napad na Iran i javno kritikovao nedavne severnokorejske raketne probe koje je Tramp odobrio. Nakon što je predsednik dogovorio sastanak DMZ-a sa Kimom putem Tvitera u poslednjem trenutku, Bolton je odlučio da ga ne prati i umesto toga, nastavio na ranije zakazani put u Mongoliju.

Bolton, bivši američki ambasador u UN-u, poznat je kao otvoreni protivnik nezavisnosti Kosova.

Suhoji 35 oterali izraelske bombardere! Sprečili napad na Siriju! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: NJujork tajms

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA