Najnovije

ŠIPTARSKI TERORISTI HTELI DA NAPADNU NAŠE VOJNIKE! Kod Preševa pronađeno opasno oružje spremno za upotrebu!

Operativci Bezbednosno-informativne agencije (BIA) otkrili su juče oružje na svega 300 metara od baze Vojske Srbije kod Preševa. Ilegalno naoružanje pronađeno je u jednoj od albanskih kuća u selu Pečeno, koje se nalazi uz administrativnu liniju sa KiM. Policija u saradnji sa ostalim službama bezbednosti istražuje poreklo i motive skrivanja naoružanja.

Šiptari (Foto: Jutjub)

U improvizovanom i zamaskiranom bunkeru, prema saznanjima našeg lista, otkrivene su dve puške M-48, od kojih je jedna modifikovana i za korišćenje lovačke municije, kao i automat "kalašnjikov". Oružje je zatečeno u ispravnom stanju. Prvi rezultati istrage ukazuju da ovo naoružanje datira iz vremena delovanja terorističke Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMB), a postoje i indicije da poreklo ovih cevi vodi do terorista kojima je 2001. godine komandovao Redžep Aliju, zvani komandant Redža.

Otkriće ilegalnog naoružanja nedaleko od Preševa, drugo je za svega devet meseci na gotovo istoj lokaciji. Posebnu notu rizika i potencijalne opasnosti u ovom slučaju nosi činjenica da je skriveni arsenal bio smešten u blizini baze VS "Pečeno brdo", u kojoj se nalazi deo snaga zadužen za obezbeđenje administrativne linije. Istražni organi zato tragaju za odgovorom da li su puške bile namenjene za oružani napad na vojnike i izazivanje incidenta na jugu Srbije.

- Okolina Preševa područje je na kome je početkom dvehiljaditih delovala teroristička OVPMB. Iako je organizacija rasformirana, deo naoružanja ostao je u posedu nekadašnjih boraca. Posebno zabrinjava činjenica da je reč o ispravnom naoružanju koje je bilo pažljivo skriveno - navodi sagovornik iz bezbednosnih struktura.

Opština Preševo politički je trusno područje, budući da se nalazi na tromeđi Srbije, Makedonije i pokrajine KiM. Uz administrativnu liniju raštrkano je desetak planinskih sela, naseljenih gotovo isključivo Albancima, od kojih su mnogi bili simpatizeri snaga OVPMB. Na istom prostoru raspoređeno je više baza i izdvojenih objekata Četvrte brigade VS, koja obezbeđuje pojas ka KiM i čiji vojnici redovno patroliraju ovim prostorom.

Pripadnici BIA sličnu akciju u okolini sela Pečeno izveli su i početkom godine, kada su u skrivenom bunkeru jedne od napuštenih kuća otkrili nekoliko automatskih i poluautomatskih pušaka, kao i ručnih bombi.

Ozloglašeni komadant Redža

Komadant Redža, kako glasi ratni nadimak teroriste Redžepa Alijua, čije se snage dovode u vezu sa oružjem skrivenim na teritoriji opštine Preševo, dobro je poznat bezbednosnim i pravosudnim organima Srbije. Tokom rata na Kosovu, 1999. godine, bio je pripadnik ozloglašene "Gnjilanske grupe", odgovorne za niz zločina nad nealbancima na KiM. Posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, Aliju se prebacio u okolinu Preševa, gde je radio na formiranju jedinica OVPMB.

Srbija sa Rusijom vežba na S-400, a sa NATO-om u čamcima. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA