Najnovije

ZELENSKI O SITUACIJI U DONBASU: Lokalni izbori će biti održani, ali samo pod ovim uslovima!

Lokalni izbori u Donbasu, čije je održavanje predviđeno sporazumima iz Minska, biće mogući tek kada se povuku snage duž cele linije kontakta i biće organizovani u skladu sa ukrajinskim zakonima, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zelenski o izborima u Donbasu (Foto: Jutjub)

On je rekao da prvo treba izvršiti razmenu zarobljenika, a zatim i povlačenje vojske.

"Danas govorimo o povlačenju u oblastima Zoloto i Petrovsko, a zatim i u celom području od 400 kilometara. Tek tada možemo pričati o formatu izbora", istakao je Zelenski.

Rešenje za sukobe u Donbasu zasnovano je na paketu mera poznatom kao "Minsk dva", koji je 12. februara 2015. godine potpisala Trilateralna kontaktna grupa, sastavljena od visokorangiranih predstavnika Rusije, Ukrajine i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), nakon šesnaestočasovnih razgovora lidera Normandijske grupe, koju čine Rusija, Ukrajina, Nemačka i Francuska, podseća TASS.

Paketom "Minsk dva" predviđen je prekid vatre između snaga Ukrajine sa jedne i snaga Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike sa druge strane, kao i povlačenje teškog naoružanja sa položaja duž linije kontakta.

U sporazum je uključen i plan za održivo rešenje za sukobe u Ukrajini, uključujući amnestiju, nastavak ekonomske saradnje, održavanje lokalnih izbora i usvajanje ustavne reforme kojom bi bila obezbeđena veća autonomija istočnih oblasti.

Pročitajte OVDE zbog čega je izbila drama u Beloj kući.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA